Autosleutels verstopt en fabriek dicht: hoe een bizar conflict bij Audi Brussel werd opgelost
Na een week van stilstand en onzekerheid, kunnen de werknemers van de Audi-fabriek in Brussel opgelucht ademhalen. Dinsdag gaan de poorten weer open, en de productie wordt hervat na een staking die de hele fabriek lamlegde. Wat betekent dit voor de toekomst van de fabriek en haar werknemers?
De Audi-fabriek in Vorst herstart de productie na een sociaal conflict dat sinds begin september aan de gang was. De vakbonden en de directie hebben een akkoord bereikt, waarbij de werknemers die willen werken vanaf dinsdag weer aan de slag kunnen. De toekomst van de fabriek blijft echter onzeker, en er zijn nog geen definitieve afspraken over mogelijke ontslagen.
Door een sociaal conflict wordt er bij Audi Brussels sinds begin september niet meer gewerkt. De directie en vakbonden zaten al sinds gisterenmiddag bij elkaar en hebben na een mislukte verzoeningspoging woensdag afgelopen nacht een akkoord bereikt.
De directie belooft de arbeiders ook deze week te betalen in ruil voor de heropstart. De opstart van de productie gebeurt in fases, te beginnen met de carrosserie en lakafdeling.
Over de toekomst van Audi Brussels op lange termijn is nog niet gesproken. Er was eerder sprake van dat in oktober al 1.500 mensen ontslagen zouden worden, maar vakbonden en directie zijn overeengekomen dat er tot het einde van het jaar zeker geen ontslagen vallen.
Werknemers verstopten honderden autosleutels op een geheime plek in de fabriek, wat leidde tot woede van de directie. De directie besloot de fabriek helemaal dicht te houden en geen loon uit te betalen nadat werknemers de autosleutels hadden verstopt.
De fabriek gaat komende week weer open voor wie wil werken; in ruil voor opstart van de productie betaalt de fabriek het loon van afgelopen week toch nog uit. Audi maakt deel uit van het Volkswagen-concern, dat wereldwijd 660.000 werknemers heeft. In Duitsland is het ook onrustig binnen het Volkswagen-concern, waar topman Oliver Blume vorige week aankondigde fabrieken te willen sluiten.