Kosso's Cybertruck-avontuur: mysterie, media-aandacht en juridische vraagtekens
Rapper en ondernemer Kosso, bekend om zijn opvallende levensstijl, zorgde de afgelopen weken voor de nodige opschudding in de Nederlandse media, want hij claimt als eerste in Nederland rond te rijden met een Tesla Cybertruck, een voertuig dat officieel nog niet is goedgekeurd voor gebruik op de openbare weg in ons land. Maar hoe zit het precies met deze opvallende claim?
Cybertruck-deal in Oisterwijk
Het avontuur begon bij de Oisterwijkse dealer Du Parc, die afgelopen maand een Tesla Cybertruck in de showroom zette. De auto trok direct veel media-aandacht vanwege zijn unieke (lelijke) design en controversiële veiligheidsreputatie. Kosso, wiens echte naam Albert Dervishaj is, maakte snel een proefrit en claimde de Cybertruck gekocht te hebben, mits hij deze op kenteken kon laten zetten. Vervolgens dook hij op social media op met de Cybertruck, voorzien van een Albanees kenteken, en beweerde dat hij er zowel in Nederland als België legaal mee mocht rijden.
Mysterie rond de aankoop
De situatie werd ingewikkelder toen journalist Wim Heesterbeek van Omroep Brabant ontdekte dat de Cybertruck van Du Parc nog steeds bij de dealer stond, verstopt achter een loods. De auto werd zelfs nog te koop aangeboden aan geïnteresseerde kopers. Volgens Du Parc is de deal met Kosso niet volledig rond omdat de rapper slechts een aanbetaling heeft gedaan. Kosso houdt echter vol dat hij de auto daadwerkelijk gekocht heeft en ermee is weggereden. Een apart verhaal.
De verwarring werd echter groter toen op video’s van Kosso een andere Cybertruck te zien was met het logo van een buitenlandse dealer. Dit voedde speculaties dat de rapper mogelijk een andere Cybertruck heeft gebruikt voor zijn promotiemateriaal.
Albanees kenteken: legaal of niet?
Kosso claimde dat hij de Cybertruck in Albanië op kenteken had laten zetten, wat hem volgens Europese regels zes maanden recht zou geven om ermee in Nederland te rijden. Maar hier kleven natuurlijk wel wat juridische complicaties aan. Volgens de Nederlandse wet mag een inwoner van Nederland geen auto met een buitenlands kenteken gebruiken, ook niet als deze in een ander land is geregistreerd. Dit betekent dat Kosso met zijn Cybertruck mogelijk in strijd met de wet is en risico loopt op pittige boetes.
Een promotiestunt met gevolgen?
Naast de juridische vraagtekens zijn er ook financiële risico’s. Mocht Kosso de Cybertruck van Du Parc uiteindelijk niet afnemen, dan kan dit leiden tot annuleringskosten. In eerdere gevallen moest een klant die zich terugtrok bij een aankoop bij dezelfde dealer 15% van de aanschafwaarde betalen.
"Hij valt niet op, behalve als je een Cybertruck rijdt"
Hoewel Kosso pronkt met zijn Cybertruck, trekt hij ook de aandacht van media, fans en mogelijk zelfs de Belastingdienst. Met het hoekige, futuristische design van de Cybertruck val je nu eenmaal op, en zeker in Nederland waar deze auto officieel nog niet verkrijgbaar is. Het avontuur van Kosso is daarmee niet alleen een marketingstunt, maar ook een ingewikkeld juridisch verhaal dat nog niet ten einde lijkt.
Het laatste woord
De eigenaar van Du Parc blijft positief en verwacht dat Kosso de auto alsnog volledig zal betalen. Tot die tijd blijft het onduidelijk welke Cybertruck de rapper nu daadwerkelijk bestuurt en hoe hij de juridische en financiële obstakels gaat overwinnen. Eén ding is zeker: Kosso weet de aandacht goed vast te houden, zowel op social media als op de Nederlandse wegen.