Audi zet mes in personeelsbestand: 7.500 banen verdwijnen tegen 2029

Audi gaat de komende jaren flink snijden in het personeelsbestand. Tot 2029 verdwijnen er 7.500 banen, voornamelijk in administratieve en ontwikkelingsafdelingen. Tegelijkertijd investeert het Duitse merk 8 miljard euro in zijn fabrieken om de productie efficiënter te maken en een nieuwe elektrische instapmodel op de markt te brengen.
Minder auto's, maar meer winst
Audi bevindt zich in een moeilijke marktpositie. De verkoopcijfers daalden in 2024 met 12 procent, vooral door een afnemende vraag in China en de toenemende concurrentie van Chinese merken. Het bedrijf wil minder auto's produceren, maar zich richten op duurdere modellen met hogere winstmarges.
Topman Gernot Döllner benadrukt dat Audi sneller, flexibeler en efficiënter moet worden. Dit kan niet zonder aanpassingen in het personeelsbestand. De besparingen van 1 miljard euro per jaar die hiermee gepaard gaan, moeten helpen om de productiekosten te drukken en Audi concurrerend te houden in de luxe autosector.
Grote investeringen in fabrieken
De besparingen worden grotendeels geïnvesteerd in de Duitse auto-industrie. Audi trekt 8 miljard euro uit voor de modernisering van fabrieken in Ingolstadt en Neckarsulm. Deze investeringen zijn nodig om het bedrijf voor te bereiden op nieuwe elektrische modellen, waaronder een instap-EV die waarschijnlijk een elektrische opvolger van de Audi A3 wordt. Daarmee wil Audi de strijd aangaan met de recent gepresenteerde Mercedes CLA EV.
Gevolgen voor werknemers
Hoewel de 7.500 ontslagen vooral administratieve en ontwikkelingsafdelingen raken, blijven fabrieksmedewerkers voorlopig buiten schot. Toch blijft de situatie onzeker. Audi’s moederbedrijf Volkswagen kondigde eerder aan dat het tegen 2030 35.000 banen schrapt bij het VW-merk in Duitsland.
Daarnaast sloot Audi eerder dit jaar zijn fabriek in Brussel, ooit het hart van de elektrische aandrijving van het merk. Hierdoor verloren al 3.000 medewerkers hun baan.
Uitdagingen voor Audi
Naast de dalende vraag naar elektrische auto's speelt ook de stijgende productiekost Audi parten. Duitse autofabrikanten kunnen niet langer profiteren van goedkoop Russisch gas, wat de energiekosten verhoogt. Bovendien loopt China steeds verder voorop in de ontwikkeling van betaalbare en innovatieve elektrische voertuigen, waardoor de concurrentie nog heviger wordt.
Met de geplande kostenbesparingen en investeringen in nieuwe technologieën hoopt Audi zich te wapenen tegen deze uitdagingen. Maar of het merk zich staande kan houden in een snel veranderende automarkt, blijft voorlopig de vraag.