Dreigt Volkswagen zijn iconische fabrieken in Duitsland te sluiten?
Volkswagen overweegt voor het eerst in zijn geschiedenis om fabrieken in Duitsland te sluiten als onderdeel van een breed kostenbesparingsprogramma. Dit plan stuit echter op felle weerstand van de ondernemingsraad, die spreekt van "een aanval op onze banen en locaties." De mogelijke sluitingen komen in een poging om het rendement van het merk Volkswagen te verbeteren.
Volkswagen, dat in Duitsland bijna 300.000 mensen in dienst heeft, staat voor de uitdaging om de kosten te verlagen in een steeds concurrerender wordende markt. Het bedrijf kampt al langer met hoge kosten, waardoor het rendement achterblijft bij andere merken binnen de Volkswagen Group, zoals Skoda, Seat en Audi. Hoewel Volkswagen vorig jaar een besparingsprogramma aankondigde dat tegen 2026 10 miljard euro aan extra winst moest opleveren, hebben zwakke prestaties geleid tot de noodzaak van aanvullende maatregelen.
Een van de meest omstreden voorstellen is het schrappen van een werkzekerheidsovereenkomst die sinds 1994 bestaat en gedwongen ontslagen tot 2029 uitsluit. Als deze overeenkomst wordt beëindigd, zouden al vanaf volgend jaar ontslagen om operationele redenen mogelijk zijn. Dit zou de eerste keer zijn in de 87-jarige geschiedenis van Volkswagen dat fabrieken in Duitsland worden gesloten.
Welke fabrieken precies op de nominatie staan voor sluiting, is nog niet bekend. Het zou gaan om minstens één assemblagefabriek en één locatie waar onderdelen worden geproduceerd. De directie van Volkswagen stelt dat een reorganisatie die alleen gebaseerd is op natuurlijk verloop, zoals pensioenafvloeiing, niet voldoende is om de noodzakelijke structurele aanpassingen door te voeren.
De ondernemingsraad, onder leiding van voorzitter Daniella Cavallo, heeft aangekondigd zich fel te zullen verzetten tegen de plannen. "Dit brengt Volkswagen zelf en daarmee het hart van het concern in gevaar," aldus Cavallo. "Met mij zullen er geen Volkswagen-locaties worden gesloten!"
Het Duitse autoconcern bevindt zich op ramkoers met de machtige vakbonden en de deelstaat Nedersaksen, die samen de meerderheid in de ondernemingsraad vormen. Dit weekend verschenen er al berichten in de Duitse media over nieuwe diensten voor Volkswagen-werknemers, waarbij externe consultants hen via workshops zouden wijzen op nieuwe loopbaanperspectieven. Deze dienst zou al in oktober van start gaan op alle locaties van de groep.