Brembo maakt van remstof verleden tijd met nieuwe remschijf

Remstof is niet alleen vervelend voor je velgen, maar ook schadelijk voor de gezondheid en het milieu. Met het oog op de strengere Euro 7-normen komt remfabrikant Brembo met een slimme oplossing: Greentell.-
Remstof. Je velgen zitten constant onder deze grijze fijnstof. Net schoon, en een aantal ritjes later zijn ze weer zwart. Remstof bestaat uit microscopisch kleine deeltjes die vrijkomen tijdens het remmen. Wat veel mensen niet weten, is dat deze stofdeeltjes bijdragen aan luchtvervuiling en zelfs schadelijk kunnen zijn voor de longen. De Europese Commissie neemt dit probleem serieus en stelt in de komende Euro 7-wetgeving nieuwe grenzen aan de uitstoot van remstof: vanaf 2026 maximaal 7 milligram per kilometer, en vanaf 2035 slechts 3 mg/km. Voor elektrische auto’s geldt een iets ruimere marge, omdat zij minder vaak gebruik maken van hun fysieke remmen dankzij regeneratief remmen.
Om aan deze strenge eisen te voldoen, ontwikkelde Brembo een compleet nieuw type remschijf met de naam Greentell – een samentrekking van ‘green’ en ‘intelligent’. De naam klinkt misschien wat gezocht, maar de technologie erachter is indrukwekkend. Volgens Fabiano Carminati, hoofd remschijfontwikkeling bij Brembo, moest de oplossing toepasbaar zijn op grote schaal: “Het gaat niet om een nicheproduct, maar om iets dat miljoenen auto’s moet kunnen gebruiken.”
De kern van Greentell is een techniek die Laser Metal Deposition (LMD) heet. Hierbij wordt een fijn metaalpoeder met behulp van een laser op het oppervlak van een remschijf aangebracht – vergelijkbaar met 3D-printen van metaal. Brembo gebruikt hiervoor een eigen, geheime legering die in twee lagen wordt aangebracht ná het verspanen, maar vóór de eindafwerking van de schijf.
De resultaten liegen er niet om. In de WLTP-remtest blijkt de Greentell-schijf tot 90 procent minder deeltjes uit te stoten dan een traditionele gietijzeren schijf. Bovendien vermindert de coating de slijtage van het schijfoppervlak met ongeveer 80 procent. Dat betekent echter niet dat de schijf vier keer zo lang meegaat: Greentell-schijven zijn dunner dan hun conventionele tegenhangers, en gaan naar verwachting zo’n 20 tot 30 procent langer mee.
Omdat de schijf nauwelijks slijt, ontwikkelde Brembo ook een nieuw type remblok dat goed samenwerkt met het gecoate oppervlak. En om de resterende levensduur van de schijf te kunnen aflezen, heeft Brembo een slim visueel hulpmiddel bedacht: het logo op het schijfoppervlak. Is het logo verdwenen? Dan is het tijd om de schijven te vervangen. Deze methode is geïnspireerd op de GT-racewereld, waar dergelijke slijtagesignalen al langer gebruikt worden.
De schijven hebben een glad oppervlak – geen sleuven of boorgaten zoals je vaak ziet bij sportieve remmen. Die ingrepen zijn bedoeld om gasvorming tussen blok en schijf te voorkomen, maar ze maken het oppervlak ook ruwer, wat juist méér slijtage en dus meer stof oplevert. Dankzij moderne materiaalkennis is gasvorming echter nauwelijks nog een probleem, en is een gladde schijf tegenwoordig de betere keuze voor zowel prestaties als milieubelasting.
Greentell is in eerste instantie bedoeld voor de Europese markt, waar de regelgeving de druk opvoert. Toch sluit Brembo niet uit dat het systeem op termijn ook in andere regio’s beschikbaar komt, bijvoorbeeld in de VS. Voor de aftermarket biedt het merk overigens een verwante oplossing aan onder de naam Greenance – met vergelijkbare emissiereductie als doel.
bron: Motor1