Grote verandering in de wegenbelasting: dit verandert er

De manier waarop autorijders wegenbelasting betalen, staat op het punt te veranderen. In plaats van het gewicht van een auto, wordt in de toekomst de oppervlakte bepalend voor de hoogte van de belasting.
Om de overstap naar elektrisch rijden aantrekkelijk te houden, wil het kabinet de motorrijtuigenbelasting (mrb) hervormen. Nu nog speelt het gewicht van een voertuig een grote rol in de hoogte van de belasting, wat nadelig is voor elektrische auto's – die door hun accu vaak zwaarder zijn.
In een voorstel van staatssecretaris Van Oostenbruggen (Belastingdienst, NSC) en klimaatminister Hermans (VVD) wordt daarom voorgesteld om het systeem op de schop te nemen. In plaats van het gewicht, zou de oppervlakte van een auto (lengte x breedte) de nieuwe maatstaf worden voor het berekenen van de mrb.
Dit plan maakt onderdeel uit van het klimaatpakket waar het kabinet vrijdag een besluit over wil nemen. De gedachte achter deze wijziging: elektrische auto's worden zo niet langer financieel benadeeld ten opzichte van benzine- en dieselauto’s.
Tot nu toe kregen stekkerauto’s flinke kortingen op de wegenbelasting – momenteel 75 procent. Hoewel dit percentage volgend jaar zou worden teruggebracht naar 25 procent, wil het kabinet die korting voorlopig toch weer iets verhogen, naar 30 procent. Op de lange termijn, richting 2030, wil men echter volledig af van deze tijdelijke belastingvoordelen.
Een ingewijde licht toe: "Als je vanaf 2040 alleen nog elektrische auto’s verkoopt, kun je niet blijven werken met subsidies en tijdelijke kortingen."
De nieuwe aanpak moet er ook toe leiden dat mensen bewuster kiezen voor kleinere auto’s, omdat een grotere auto meer oppervlakte inneemt en dus duurder wordt in belasting. Daarmee zou ook het brandstofgebruik en de uitstoot bij niet-elektrische voertuigen kunnen dalen.
Het idee van een ‘omvangtaks’ is niet alleen bedoeld om elektrisch rijden eerlijker te maken, maar moet ook de belastinginkomsten op peil houden. Bovendien sluit het aan op andere maatregelen van het kabinet om elektrisch rijden te stimuleren, zoals verduurzaming van het leasewagenpark en het beschikbaar maken van meer tweedehands elektrische auto’s.
Over rekeningrijden, een systeem waarbij je betaalt voor het aantal gereden kilometers, wordt vooralsnog niets besloten. Een eerder plan van het vorige kabinet is geschrapt, en de huidige coalitie werkt aan een alternatief.
bron: Telegraaf