Half miljoen minder verkeersboetes uitgedeeld in 2024

In 2024 zijn ruim een half miljoen minder verkeersboetes uitgedeeld dan een jaar eerder. Waar het aantal boetes voor snelheidsovertredingen, rood licht en telefoongebruik daalde, werd er juist veel vaker beboet voor het negeren van inrijverboden. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).
Minder boetes voor snelheid en telefoongebruik
Het totaal aantal uitgeschreven Mulder-boetes – de administratieve verkeersboetes – kwam in 2024 uit op 7,9 miljoen, ruim 550.000 minder dan in 2023. De meeste boetes werden uitgedeeld voor te hard rijden: bijna 6 miljoen keer. Dat is een forse daling ten opzichte van de 6,5 miljoen snelheidsovertredingen in 2023. Ook het aantal boetes voor door rood rijden en handheld telefoongebruik daalde aanzienlijk.
De daling wordt heeft ook te maken met de vervanging van vaste flitspalen, waardoor sommige palen tijdelijk uit stonden. Daarnaast zijn twee trajectcontrolesystemen definitief uitgezet. Ook handelde de politie minder boetes af na staande houdingen, doordat er meer focus lag op zwaardere verkeersdelicten, zoals alcoholcontroles en het gebruik van fatbikes.
Verdubbeling boetes voor inrijverboden
Tegenover de algemene daling staat een verdubbeling van boetes voor inrijverboden. Het negeren van verkeersbord C12 – dat vaak wordt gebruikt om milieuzones en autoluwe binnensteden af te bakenen – leidde in 2024 tot bijna 300.000 boetes, waar dat er in 2023 nog 147.000 waren.
In steden als Amsterdam, waar op veel plekken een 30 km/u-zone werd ingevoerd, steeg het aantal snelheidsovertredingen juist. Ook werd er meer gehandhaafd bij werkzaamheden op snelwegen, wat tot een extra instroom van boetes leidde.
Drukste flitspalen en trajectcontroles
De flitspalen registreerden in 2024 in totaal 3,2 miljoen overtredingen, waarvan ruim 3 miljoen voor snelheidsovertredingen. De meeste flitsboetes werden uitgeschreven in Zuid-Holland, met ruim 1,2 miljoen registraties.
Bij de trajectcontroles werd de meeste omzet gegenereerd op de A2 tussen Amsterdam en Utrecht, met maar liefst 486.217 boetes. Andere trajecten met veel overtredingen waren de A4 bij Hoofddorp-Nieuw Vennep en de A12 bij Utrecht.
Strengere handhaving in 2025
Hoewel het aantal boetes in 2024 is afgenomen, worden er in 2025 nieuwe handhavingsmaatregelen verwacht. Zo worden focusflitsers ingezet om het vasthouden van een telefoon achter het stuur beter te registreren. Ook blijft de handhaving op 30 km/u-zones en milieuzones strenger, waardoor de boetecijfers mogelijk weer zullen stijgen.