Nieuwe regels voor flexibele vleugels: voordeel voor Verstappen?

Bij de Grand Prix van Spanje treedt een nieuwe regel in werking die de flexibiliteit van de voorvleugels beperkt. Dit kan de balans van de auto's beïnvloeden en in het voordeel werken van coureurs die goed kunnen omgaan met een nerveuze wagen, zoals Max Verstappen.
De FIA heeft opnieuw ingegrepen om de invloed van flexibele vleugels te beperken. Hoewel vleugels altijd enigszins zullen meebuigen onder druk, probeert de autosportbond extreme manipulatie tegen te gaan. Dit geldt zowel voor de achtervleugel, waarvoor de regels al vanaf de Grand Prix van Australië worden aangescherpt, als voor de voorvleugel, die vanaf de race in Spanje strengere testnormen krijgt.
In het verleden probeerden teams als McLaren en Ferrari via subtiele buigingen van de achtervleugel de luchtweerstand te verminderen. Dit leverde een klein maar waardevol voordeel op. De FIA zal nu niet alleen strengere belastingstests uitvoeren, maar ook camerabeelden van de auto's gebruiken om afwijkingen op te sporen.
Balansproblemen bij groundeffect-auto’s
Vooral de voorvleugels spelen een cruciale rol bij het vinden van de juiste balans in de huidige generatie Formule 1-wagens. Deze auto's genereren hun downforce voornamelijk via de onderzijde van de wagen, waardoor ze gevoelig zijn voor kleine hoogteverschillen. Een flexibele voorvleugel kan helpen om in langzame bochten meer grip te creëren zonder in snelle secties de stabiliteit te verliezen.
McLaren heeft dit principe in 2024 tot in de perfectie toegepast, waardoor het team op bepaalde circuits een aanzienlijk voordeel had. Het team wist de vleugels zo te ontwikkelen dat ze niet alleen bij hoge snelheden hun hoek aanpasten, maar ook roterende bewegingen maakten voor een geoptimaliseerde luchtstroom.
Vanaf de Spaanse Grand Prix mogen de voorvleugels bij een belasting van 1000 Newton nog slechts 15 millimeter doorbuigen, in plaats van de eerdere 20 millimeter. Dit dwingt teams om hun aerodynamische concepten aan te passen en maakt het lastiger om de balans van de auto perfect af te stemmen.
Gaat McLaren snelheid verliezen?
Red Bull was een van de teams die zich hard maakte voor de invoering van strengere regels. Volgens sportadviseur Helmut Marko komt de wijziging in het voordeel van coureurs die een instabiele auto kunnen hanteren, zoals Verstappen.
Niet iedereen verwacht echter grote verschuivingen in de krachtsverhoudingen. Williams-teambaas James Vowles denkt dat McLaren zijn snelheid niet alleen aan de flexibele vleugel te danken heeft, maar aan een goed doordacht totaalpakket. "Dit verandert de pikorde niet zomaar," stelt hij. Ferrari en Red Bull hopen echter dat de nieuwe regels McLaren toch zullen afremmen.
Volgende week gaat het circus los in Melbourne en gaan we de krachtsverhoudingen tussen de teams daadwerkelijk zien.
bron: AMuS