BYD Atto 2: veel auto voor weinig geld, maar hoe goed is hij echt?

Het Chinese merk BYD zet flink door in Europa en lanceert binnenkort een gloednieuwe, compacte elektrische SUV: de BYD Atto 2. Deze kleinere broer van de Atto 3 moet vanaf maart 2024 de strijd aangaan met populaire concurrenten zoals de Volvo EX30, Kia EV3 en Peugeot e-2008. Wij gingen uitgebreid op pad met de Atto 2 om te kijken hoe hij het doet op het gebied van ruimte, prestaties en rijgedrag.
Compact maar verrassend ruim
De BYD Atto 2 is met een lengte van 4,3 meter geen grote auto, maar biedt dankzij een royale wielbasis van 2,6 meter veel binnenruimte. Vooral op de achterbank is dat goed merkbaar: lange passagiers hebben geen gebrek aan been- en hoofdruimte. Ook voorin zit je comfortabel, mede dankzij het standaard panoramadak, de vegan leren bekleding en de prima instelbare zitpositie.
Qua laadruimte is de Atto 2 met 400 liter bagageruimte (tot maximaal 1.340 liter met neergeklapte stoelen) behoorlijk praktisch voor een compacte SUV. Alleen jammer dat er geen handige opbergplek is voor de hoedenplank. Ook is de kofferklep niet elektrisch bedienbaar – een kleine ergernis bij dagelijks gebruik.
Rijk uitgeruste versies, weinig losse opties
BYD houdt het graag simpel en biedt de Atto 2 aan in twee overzichtelijke versies: Active en Boost. Het instapmodel Active kost zo'n 30.500 euro en is al behoorlijk luxe. Zo krijg je standaard een 10-inch infotainmentscherm, panoramadak, parkeersensoren en een achteruitrijcamera. De duurdere Boost-variant (33.500 euro) voegt daar onder andere een groter touchscreen van 12,8 inch, elektrische stoelverstelling, stuur- en stoelverwarming, draadloos laden, dodehoekwaarschuwing en een zeer uitgebreide 360 graden-camera aan toe.
Helaas biedt BYD geen losse opties aan, behalve de lakkleur. Die kost je al snel 700 euro extra bovenop het standaard grijs. Dit betekent dus ook dat bijvoorbeeld geblindeerde ruiten niet via BYD zelf te bestellen zijn en je daarvoor naar een externe partij moet uitwijken.
Accu, prestaties en actieradius
De elektrische aandrijving van de BYD Atto 2 bestaat uit een 45,5 kWh LFP-batterij en een elektromotor met 177 pk. Van 0 naar 100 km/h sprint je hiermee in 7,9 seconden, terwijl de topsnelheid begrensd is op 160 km/h. Dat zijn geen wereldschokkende cijfers, maar voor dagelijks gebruik meer dan voldoende.
Belangrijker is de actieradius: volgens BYD kom je met de Atto 2 maximaal 312 kilometer (WLTP) ver op een volle accu, in stadsverkeer kan dat zelfs oplopen tot zo'n 460 kilometer. In de praktijk zul je eerder op ongeveer 280 kilometer uitkomen. Snelladen kan met maximaal 66 kW, waarmee de batterij in ongeveer 37 minuten van 10 naar 80 procent gevuld wordt.
Opvallend aan de batterij is dat het een LFP-accu betreft. Dat betekent geen gebruik van kobalt en nikkel, wat beter is voor het milieu en de accu minder gevoelig maakt voor temperatuurwisselingen. Daarnaast maakt BYD gebruik van de zogenaamde 'Cell-to-Body'-techniek, waarbij de batterij is geïntegreerd in de carrosserie. Dit zorgt voor meer ruimte in het interieur en een lagere vloer achterin.
Praktische innovaties en opvallende details
De Atto 2 zit vol slimme functies. Zo is er NFC-toegang waardoor je de auto met je smartphone kunt ontgrendelen als je je sleutel kwijt bent. Ook handig is de 'Vehicle-to-Load'-functie (V2L), waarmee je elektrische apparaten kunt aansluiten en de auto kunt gebruiken als een grote mobiele batterij.
Het infotainmentsysteem heeft daarnaast een opvallend handige functie: met een simpele veegbeweging met drie vingers kun je eenvoudig de temperatuur en ventilatorsnelheid aanpassen. Een praktisch detail dat voorkomt dat je tijdens het rijden door ingewikkelde menu’s moet scrollen.
Opvallend is ook het cameraatje links van de bestuurder, dat waarschuwt als je te veel naar het infotainmentscherm kijkt en je aanmaant je aandacht op de weg te houden.
Rijden met de Atto 2: comfort staat voorop
Op de weg overtuigt de BYD vooral met rijcomfort. De auto voelt vlot genoeg aan voor stadsgebruik, al is de besturing vrij licht en de vering redelijk zacht, waardoor hij iets overhelt in bochten. Dankzij een draaicirkel van slechts 5,2 meter is de Atto 2 zeer wendbaar en handig in krappe straten en parkeerplekken.
Op hogere snelheden blijft de auto stabiel en stil genoeg, al is de remkracht soms wat aan de lichte kant. Alles bij elkaar biedt hij vooral een ontspannen en comfortabele rijervaring.
Veel waar voor je geld
Al met al weet BYD met de Atto 2 een overtuigend totaalpakket neer te zetten. Het merk levert veel luxe en slimme technologie voor relatief weinig geld, en combineert dat met een prima praktisch gebruiksgemak. Daarmee vormt de Atto 2 een serieuze concurrent voor andere compacte elektrische SUV’s van gevestigde Europese merken.
Later dit jaar verschijnt er bovendien nog een versie met een grotere batterij, die voor nog meer rijbereik moet zorgen. Daarmee kan de BYD Atto 2 weleens een echte bestseller gaan worden in het groeiende segment van compacte elektrische stads-SUV's.