McLaren-achtervleugel zorgt opnieuw voor opschudding in Formule 1

De discussie rond de flexibele achtervleugel van McLaren laait opnieuw op na de Grand Prix van Japan. Ondanks strengere FIA-regels lijkt het team uit Woking binnen de marges te blijven, al roept het ontwerp veel vragen op bij rivalen en fans.
De achtervleugel van McLaren, die zichtbaar doorbuigt bij hoge snelheden, blijft voor beroering zorgen in het Formule 1-veld. Beelden van de GP in Japan tonen hoe de vleugel van de MCL39 zich onder aerodynamische druk vervormt — om daarna bij lagere snelheden terug te keren naar zijn originele vorm. Dat 'flexen' levert mogelijk een dubbel voordeel op: meer downforce in de bochten en minder luchtweerstand op rechte stukken.
Hoewel de FIA dit seizoen strengere richtlijnen heeft ingevoerd — met name een verkleining van de toegestane vleugel-opening naar 0,5 millimeter sinds de race in Japan — slaagt McLaren erin de technische keuringen te doorstaan. De auto’s van Lando Norris en Oscar Piastri zijn legaal bevonden, zelfs na aanvullende tests in Suzuka.
Andere teams zoals Haas en Alpine hebben toegegeven dat zij hun vleugels moesten aanpassen, maar McLaren houdt de kaarten tegen de borst. Toch zorgen de beelden, inmiddels breed gedeeld op sociale media dankzij Jos Verstappen, voor stevige discussie binnen de paddock. De FIA onderzoekt de situatie voorlopig niet verder, omdat er nog geen officiële klacht is ingediend.
Max Verstappen, die in Japan voor beide McLarens wist te eindigen, blijft kalm onder de ophef. “Ik heb de video’s gezien, maar ik maak de regels niet,” aldus de Nederlander tijdens de mediadag in Bahrein. “Iedereen zoekt de limieten op. Het is aan de FIA om te bepalen wat wel en niet mag.” Ook benadrukt Verstappen dat hij zich focust op zijn eigen auto en team, en geen uitspraken kan doen over hoe andere teams de regels interpreteren.
Vooralsnog lijkt McLaren dus handig gebruik te maken van de mazen in het reglement — zonder formeel de regels te breken. De vraag is nu: blijft het bij speculatie, of wordt gaat dit hard aangepakt worden door de FIA? En wat gaat dit betekenen voor de performance van McLaren? De nieuwe technical directives vanaf de GP van Spanje spreken volgens kenners ook al niet in het voordeel van het team uit Woking, waarbij de voorvleugels niet meer mogen doorbuigen. Iets waarvan McLaren een groot deel van haar voorsprong lijkt te behalen.