FIA wil pitstops aantrekkelijker maken met hogere snelheden in pitstraat

Formule 1-fans mogen zich mogelijk op meer strategische variatie verheugen. De FIA overweegt om bij enkele races de snelheid in de pitstraat te verhogen, waaronder in Zandvoort en Singapore. Dit moet het tijdverlies bij pitstops verkleinen en teams verleiden tot meer bandenwissels.
Minder voorspelbare races door slimme ingrepen
De eerste races van het seizoen 2025 verliepen volgens een bekend patroon: één pitstop, weinig strategie, en dus weinig verrassingen. Om dat te doorbreken heeft bandenleverancier Pirelli in onder meer Jeddah en Miami zachtere bandencompounds meegebracht. Maar in Saoedi-Arabië bleek de slijtage alsnog zo laag dat teams probleemloos op één set banden konden rijden.
Daarom kijkt de FIA naar aanvullende maatregelen. Eén daarvan is het verhogen van de snelheid in de pitstraat van zestig naar tachtig kilometer per uur bij races zoals in Nederland en Singapore. Voor Monaco blijft die optie uitgesloten vanwege de smalle en krappe infrastructuur.
Snellere pitstops, meer strategie
Door de hogere snelheid in de pitstraat zou het totale tijdverlies van een pitstop met zo’n zes seconden dalen. In Singapore zou dat betekenen dat een stop nog maar 23 seconden kost in plaats van de huidige 29. Dat maakt het voor teams interessanter om te kiezen voor alternatieve strategieën, wat de spanning in de race ten goede komt.
De FIA benadrukt dat er nog enkele kleine aanpassingen nodig zijn aan de pitlanes in Zandvoort en Singapore om dit veilig te kunnen doen. Pas na goedkeuring worden de plannen officieel doorgevoerd. Een reglementswijziging is niet nodig: volgens artikel 34.7 van het sportief reglement mag de wedstrijdleider op advies van de veiligheidsafgevaardigde de snelheid aanpassen.
Monaco krijgt verplichte tweestopper
Voor Monaco kiest de FIA een andere aanpak: daar wordt een minimum van twee pitstops verplicht. Toch roept deze regel vragen op in het rijdersveld. Nieuwkomer Oliver Bearman vraagt zich af hoe dit in de praktijk werkt. “Als je gewoon op ronde één en twee stopt en dan op harde banden rijdt, heb je alsnog een saaie race,” zegt hij. “Maar ik neem aan dat ze wel een systeem hebben bedacht om dat te voorkomen.”