Waarom Formule 1- rijden een bovenmenselijke uitdaging is

Achter elke bocht ligt een nieuwe uitdaging. Waarom Formule 1- rijden een bovenmenselijke uitdaging is.
Formule 1-coureurs zijn niet zomaar atleten; ze behoren tot de fitste mensen in de sportwereld. Enkele feitjes op een rij.
Reactievermogen
Om Formule 1 te kunnen rijden moet je een enorme reactiesnelheid hebben. De reactiesnelheid kan bij coureurs dalen tot een verbijsterende 40 milliseconden - zoals vastgesteld door Valtteri Bottas in 2019.
Fysieke kracht
Maar het is niet alleen hun reactievermogen dat hen onderscheidt. Het besturen van een F1-auto vereist een fysieke kracht die de meesten van ons nooit zullen kennen. Een rempedaal in een F1-auto indrukken vereist maar liefst 100 kilogram aan kracht, terwijl het lichaam van de bestuurder tijdens het remmen een kracht van 5G ondergaat. Dit is vergelijkbaar met de kracht ervaren bij een val van twee verdiepingen, waardoor de nekspieren van de coureur een last moeten dragen alsof het hoofd 40 kilo weegt.
LET THAT SINK IN: You have to be an athlete to drive an F1 car pic.twitter.com/mqnJwpvCHK
— Mario Nawfal (@MarioNawfal) March 2, 2024
Hitte + Hartslag
Maar daar uitdagingen stoppen de uitdagingen niet. De hitte binnen de cockpit kan oplopen tot 60 graden Celsius, waardoor coureurs als Max Verstappen in een race tot 3,5 kilogram aan vocht verliezen. Ondertussen blijft de hartslag van een F1-coureur tijdens een intense race van 90 minuten vaak tussen de 170 en 180 slagen per minuut.
Deze simpele maar verbluffende feiten bevestigen dat Formule 1-coureurs niet alleen racers zijn maar superatleten die tot het uiterste van menselijke prestaties gaan. Een klasse apart.