Wetsvoorstel: zwaardere straffen voor rijden onder invloed
Ondanks vele waarschuwingen en reclames kregen vorig jaar ruim 22.000 bestuurders een boete voor rijden onder invloed. Minister van Justitie en Veiligheid Yeşilgöz-Zegerius heeft een nieuw wetsvoorstel ingediend om rechters in staat te stellen zwaardere straffen op te leggen aan deze overtreders.
Minister Yeşilgöz-Zegerius wil dat rechters meer mogelijkheden krijgen om strengere straffen te handhaven. "Dit is noodzakelijk omdat de kans op herhaling hoog is," zegt ze. Het wetsvoorstel stelt voor dat iemand die voor de tweede keer een rijontzegging krijgt, een vervangende gevangenisstraf van maximaal zes maanden kan krijgen. Dit moet voorkomen dat mensen met een rijverbod toch de weg op gaan.
Het wetsvoorstel biedt rechters ook de mogelijkheid om onmiddellijk een rijontzegging in te laten gaan, ongeacht een mogelijk hoger beroep. Dit betekent dat de verdachte niet mag rijden totdat de rijontzegging is verstreken of de rechter een ander besluit neemt. Daarnaast kan een rechter besluiten om het rijbewijs ongeldig te verklaren, waardoor de overtreder opnieuw zijn rijbewijs moet behalen.
Het wetsvoorstel is door de ministerraad goedgekeurd en wordt nu voorbereid voor indiening bij de Tweede Kamer. Als de meerderheid van de Tweede Kamer instemt, gaat het voorstel naar de Eerste Kamer. Na goedkeuring door beide Kamers kan de wet worden ingevoerd.
Bij het opleggen van straffen voor rijden onder invloed maken rechters onderscheid tussen ervaren bestuurders (vijf jaar of langer in het bezit van een rijbewijs) en beginnende bestuurders. Ze kijken ook naar het alcoholpromillage in het bloed en eerdere overtredingen.
Voor ervaren en beginnende bestuurders met een alcoholpromillage van 3,46 of meer gelden dezelfde maximale straffen. Bij een eerste overtreding zijn ervaren en beginnende bestuurders minimaal 300 euro kwijt. Voor ervaren bestuurders ligt de grens bij 0,54 promille en voor beginners bij 0,22 promille. De maximale straf bij een eerste overtreding is een boete van 300 euro, 100 uur taakstraf en een rijontzegging van 22 maanden.
Bij een tweede overtreding bedraagt de boete voor ervaren bestuurders minimaal 450 euro, en beginnende bestuurders krijgen daarnaast een rijontzegging van twee maanden. De maximale straf is 100 uur taakstraf, twee weken gevangenisstraf en een rijontzegging van twee jaar. Bij een derde overtreding of meer bedraagt de minimale boete voor zowel beginnende als ervaren bestuurders 600 euro en een rijontzegging van vier maanden. De hoogste straf is twee jaar rijontzegging en vier weken gevangenisstraf. Voor een volledig overzicht van de boetes per promillage kun je terecht op overheid.nl.