Tesla’s groene imago onder druk door milieuproblemen bij fabrieken
Tesla wordt al jaren geprezen als voorvechter van duurzame mobiliteit, maar recente onthullingen zetten dat groene imago flink onder druk. De gigafabrieken in Texas en Californië blijken volgens rapporten verantwoordelijk te zijn voor ernstige milieuovertredingen. Dit roept vragen op over Tesla’s werkelijke impact op het milieu en de rol van Elon Musk als ‘redder van de planeet’.
Volgens een onderzoek van The Wall Street Journal kampt Tesla’s gigafabriek in Austin, Texas, sinds de opening in 2022 met ernstige milieuproblemen. Een defecte smeltoven, die metalen onderdelen voor de Model Y produceert, zorgde ervoor dat giftige stoffen ongefilterd in de lucht belandden. Werknemers rapporteerden temperaturen tot 38 graden Celsius op de werkvloer, terwijl onbehandeld afvalwater van chemische lekkages en de spuiterij direct in het lokale riool terechtkwam. Een voormalige werknemer meldde zelfs dat Tesla medewerkers vroeg om de milieuproblemen te verdoezelen tijdens inspecties.
In Californië is de situatie niet veel beter. Tesla’s Fremont-fabriek is de afgelopen vijf jaar maar liefst 112 keer op de vingers getikt door luchtkwaliteitsregulatoren. Daarmee is Tesla in de staat de grootste vervuiler na Chevron, een olie- en gasreus. Sinds mei van dit jaar heeft Tesla nog eens 75 extra overtredingen ontvangen wegens het overschrijden van emissielimieten. Een ernstige zaak dus.
De gevolgen van Tesla’s milieubeleid strekken zich verder uit dan de fabrieken. Bij zware regenval in Texas stroomde een mix van chemisch afval en modder vanaf de fabrieksterreinen in de Colorado-rivier. Dit veroorzaakte een bruine, vervuilde laag over een stuk van 1,2 kilometer rivier. Werknemers ontdekten zelfs een dode hert in een van Tesla’s vervuilde opvangbassins, gevuld met zwavelzuur en andere schadelijke stoffen.
Elon Musk, die zichzelf eerder bestempelde als de grootste milieuverdediger ter wereld, heeft de milieuwetten meermaals bekritiseerd als “overdreven bureaucratisch” en een belemmering voor innovatie. Ondanks de vele overtredingen beweerde Musk vorig jaar nog dat Tesla “meer voor het milieu heeft gedaan dan alle andere bedrijven samen.”
Nu Musk nauwer betrokken is bij het beleid van de aankomende Trump-regering, waaronder het verminderen van federale regelgeving, wordt gevreesd dat handhaving van milieuwetgeving verder zal worden uitgehold.
Hoewel Tesla’s bijdrage aan de elektrische revolutie onmiskenbaar is, werpen deze schandalen een schaduw over de claim dat het bedrijf volledig gericht is op milieuvriendelijkheid. Voorstanders van strikte milieuregels benadrukken dat duurzaamheid niet alleen in woorden, maar ook in daden moet worden bewezen.