Ministerie vraagt Nederlanders om hulp: hoe maken we het verkeer veiliger?
Iedereen kan nu meedenken over veiliger verkeer in Nederland. Op de website hoeveiligonderweg.nl vraagt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat welke maatregelen volgens de bevolking het meeste effect hebben, inclusief een inschatting van de kosten. De resultaten worden meegenomen in een nieuw pakket aan verkeersveiligheidsmaatregelen dat voor de zomer gepresenteerd wordt.
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zet dus in op meer betrokkenheid van de Nederlandse bevolking bij het verbeteren van de verkeersveiligheid. Via een online vragenlijst kunnen mensen vanaf 16 jaar al hun voorkeuren aangeven voor verschillende maatregelen, van het invoeren van een helmplicht tot meer budget voor fietsinfrastructuur. Bij elke keuze wordt direct zichtbaar hoeveel effect dit heeft op het aantal verkeersdoden en gewonden. Zo krijgen de deelnemers niet alleen inzicht in het mogelijke verschil, maar moeten ze ook rekening houden met een beperkt budget.
Hoewel het ministerie al een basisplan heeft, wil het aanvullende ideeën en meningen van de bevolking verzamelen. Ook extreme opties, zoals verplichte helmen voor fietsers, kunnen worden aangevinkt, ondanks dat de overheid nu vooral inzet op vrijwillig gebruik van de helm. De enquête is voor iedereen toegankelijk, maar wordt daarnaast ook voorgelegd aan een representatieve groep Nederlanders om een goed beeld te krijgen van wat breed wordt gesteund.
De cijfers liegen er niet om: in 2023 vielen er 684 doden in het verkeer en werden 7.400 mensen ernstig gewond. Vooral fietsers zijn kwetsbaar, zeker nu steeds meer ouderen blijven fietsen en er jaarlijks meer kilometers worden afgelegd. De verwachting is dat het aantal verkeersslachtoffers de komende jaren zelfs zal toenemen, ondanks nieuwe maatregelen. Toch is het ministerie vastbesloten om deze trend te keren en streeft het naar de ambitieuze EU-doelstelling van nul verkeersdoden binnen 25 jaar.
Het invullen van de vragenlijst kost zo’n twintig minuten. Er is geen kans om prijzen te winnen, maar deelnemers kunnen wél bijdragen aan een veiligere toekomst op de weg.