Gestolen Nederlandse auto’s duiken op in Ghana: speurders halen voertuigen terug

Nederlandse politie en voertuigcriminaliteitsexperts zetten steeds vaker in op het terughalen van gestolen auto’s uit Ghana. Jaarlijks verdwijnen namelijk duizenden voertuigen, vrijwel altijd op bestelling, richting Afrika. Een speciaal project werpt zijn vruchten af: inmiddels zijn al meerdere auto’s succesvol gevonden en teruggebracht.
Auto’s verdwijnen razendsnel over de grens
De cijfers liegen er niet om: in 2023 werden in Nederland 6500 auto’s gestolen, een groot deel daarvan verdwijnt naar het buitenland. Volgens de Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV) is Ghana een belangrijke bestemming. Dit West-Afrikaanse land fungeert als doorvoerhaven voor gestolen voertuigen die later verder reizen naar landen als Nigeria, Ivoorkust en Gabon.
De smokkelroute is geraffineerd. Autodieven in Nederland werken met geavanceerde apparatuur om voertuigen snel open te krijgen en het alarmsysteem te omzeilen. Vaak worden gestolen auto’s binnen enkele uren in een container geladen en via havens in Antwerpen of Duitsland naar Ghana verscheept. Eenmaal daar duiken ze op op online marktplaatsen zoals jiji.ng, waar zelfs nog Nederlandse kentekenplaathouders te vinden zijn.
Succesvolle speuractie in Ghana
Sinds eind 2023 werkt VbV samen met Interpol en de Ghanese autoriteiten om deze gestolen auto’s terug te halen. Dankzij slimme technologie kan men via de ingebouwde telematica van de auto’s zien waar ze zich bevinden.
„Op een kaart zagen we 126 stipjes in Ghana,” zegt Rob Smitskamp van VbV tegen De Telegraaf. Dat zijn allemaal gestolen Nederlandse auto’s. Gewapend met deze sappige informatie trokken Nederlandse rechercheurs naar de hoofdstad Accra, waar ze met officiële documenten en Interpol-stempels drie voertuigen in beslag namen. „We weten precies waar we moeten zijn. Vaak begint de terugreis dezelfde dag nog.”
Hoe de autosmokkel werkt
De autodieven maken gebruik van zeernslimme methoden. Ze kunnen bijvoorbeeld een JBL-speaker ombouwen met een aangepaste printplaat en stekker, zodat deze als toegangssleutel dient. Ook zijn er draagbare apparaten waarmee nieuwe autosleutels ter plekke kunnen worden geprogrammeerd. Als een voertuig eenmaal gestolen is, wordt die snel naar een container gebracht.
Soms worden gestolen auto’s onderschept nog voordat ze Ghana bereiken. Havenautoriteiten letten op verdachte containergewichten en voeren steekproeven uit. „Als je op de wand klopt en de container klinkt hol, weet je dat er iets niet in de haak is,” aldus Smitskamp.
Gestolen, maar niet naar de eigenaar terug
Niet alle auto’s die worden teruggevonden, gaan terug naar de oorspronkelijke eigenaar. Om in aanmerking te komen voor repatriëring moet een gestolen auto minimaal 25.000 euro waard zijn en mag de diefstal niet langer dan 24 maanden geleden hebben plaatsgevonden. In de praktijk gaan de teruggehaalde voertuigen vaak naar verzekeraars, die ze na een rechterlijke vrijwaring kunnen veilen.
Bij een recente actie in het noorden van Ghana vonden speurders een Toyota met nog een Nederlandse kentekenplaathouder van Louwman. De verbazing onder de lokale kopers is groot. „Sommigen schrikken zich rot, anderen halen direct een advocaat erbij,” vertelt Smitskamp.
Ondanks de succesvolle terughaalacties blijft de export van gestolen auto’s toenemen. „We zijn blij dat we door kunnen met dit project,” zegt Roelof Muis van VbV. „Maar zolang de vraag naar luxe tweedehands auto’s blijft bestaan, zal deze stroom niet zomaar stoppen.”
Bron: de Telegraaf