Kia laat blinde passagiers landschappen horen met slimme AI-geluiden

Wat als je niets ziet tijdens een autorit, maar het landschap toch kunt ervaren? Kia heeft met ‘Soundscapes’ een bijzondere manier ontwikkeld om autoritten toegankelijker te maken voor mensen met een visuele beperking. Door middel van kunstmatige intelligentie worden bomen, bergen en rivieren omgezet in muziek, die live meebeweegt met het landschap en de snelheid van de auto.
Geluid als alternatief voor zicht
Kia Soundscapes is een experimenteel project van Kia Europe en marketingbureau Innocean. In plaats van traditionele visuele waarnemingen maakt het systeem gebruik van geluid om het landschap voelbaar te maken. Een speciaal AI-platform vertaalt visuele objecten in unieke klanken: houtblazers voor struiken, lage bastonen voor bergen en speelse geluiden voor water. Ook het tempo en de toon veranderen mee met de snelheid van de auto.
Het systeem werkt op basis van de ADAS-sensoren in de auto, die de omgeving in realtime detecteren. De muziek wordt vervolgens gecomponeerd op basis van die data. Volgens wetenschappelijk onderzoek kunnen blinden muziek verwerken met het deel van de hersenen dat normaal gebruikt wordt voor zicht. Die bevinding inspireerde Kia om visuele informatie muzikaal over te brengen.
Een rit om nooit te vergeten
Voor de test werden twee blinde deelnemers, Anne en Danny, uitgenodigd voor een rit in de elektrische Kia EV9. Tijdens de rit werd de AI-gegenereerde muziek afgespeeld. Volgens Kia waren beide deelnemers geraakt door de ervaring en gaven zij aan dat het landschap op deze manier tot leven kwam.
David Hilbert, marketingdirecteur van Kia Europe, noemt het project “een verkenning van hoe technologie barrières kan doorbreken en bijdraagt aan een inclusievere wereld”.
Geen verkoopproduct, wel veelbelovend
Hoewel Kia Soundscapes voorlopig geen commercieel product wordt, laat het project zien hoe technologie de rijervaring voor iedereen kan verrijken. De originele muziekstukken worden binnenkort gedeeld via een speciale website. En wie weet: misschien ligt hiermee de basis voor toekomstige toepassingen voor passagiers met een visuele beperking.