Europese APK-regels gaan binnenkort op de schop

De Europese Unie werkt aan een grote update van de APK-regels. Het doel? Betere verkeersveiligheid, schonere lucht en meer aandacht voor nieuwe voertuigtechnologie.
Binnen Europa liggen plannen klaar om de APK-regels flink te moderniseren. De EU wil hiermee inspelen op de technologische vooruitgang én de opmars van elektrische en hybride voertuigen. Een concept-richtlijn is inmiddels opgesteld, maar het duurt waarschijnlijk nog vier jaar voordat de nieuwe regels in Nederland ingaan.
Voor Nederland is alvast belangrijk nieuws: garages mogen de apk gewoon blijven uitvoeren, zolang dit onder toezicht van de RDW gebeurt. Dat is mede te danken aan stevige lobby-inspanningen van de RDW en brancheorganisatie BOVAG. Eerder stond het Nederlandse systeem onder druk vanuit Brussel.
Keurmeesters krijgen nieuwe uitdagingen
De huidige apk-regels stammen uit 2014 en zijn volgens de EU aan vernieuwing toe. In de toekomst moeten keurmeesters niet alleen weten hoe ze diesel- en benzineauto’s beoordelen, maar ook hoe ze elektrische, hybride en zelfs waterstofauto’s moeten testen. Daarbij hoort training in het gebruik van moderne testapparatuur en kennis over geluid en emissie — ook voor keurmeesters die alleen trucktrailers onder handen nemen.
Een opvallende verandering is de bredere focus op milieu. Zo wordt de roetdeeltjesteller overal in Europa verplicht en komt er een NOx-test om stikstofoxiden in de uitlaatgassen te meten. Daarnaast wordt de apk-frequentie aangepast aan het type voertuig.
Ook motorfietsen onder de loep
Opvallend is ook de introductie van een kilometerregistratieplicht: fabrikanten moeten voortaan elk kwartaal de kilometerstand van voertuigen doorgeven aan de nationale overheid. Die informatie komt beschikbaar voor eigenaren, keurmeesters en de RDW — én wordt gemeld aan kopers bij verkoop. Bovendien wil de EU dat nationale apk-keuringen straks wederzijds worden erkend tussen lidstaten.
Voor motorfietsen betekent de nieuwe richtlijn waarschijnlijk het einde van de Nederlandse uitzondering. Tot nu toe mocht Nederland zelf beslissen om motorfietsen apk-vrij te houden, maar dat verandert nu. Wel mogen landen zelf bepalen hoe vaak motoren gekeurd moeten worden en aan welke eisen ze moeten voldoen.
De komende jaren volgen nog Europese onderhandelingen over de details van de richtlijn. Zodra er een akkoord ligt, krijgen de lidstaten twee jaar de tijd om de regels om te zetten in nationale wetgeving. Vanuit Nederland is de RDW bij die gesprekken aanwezig, terwijl BOVAG meepraat via adviesorganen en Europese brancheorganisaties. Zo wil men ervoor zorgen dat de nieuwe apk ook in Nederland praktisch en werkbaar wordt ingevoerd.
bron: Bovag