Chinese EV’s verliezen terrein in Europa – aan hun eigen brandstofauto’s

De Europese importheffingen op Chinese elektrische auto’s lijken effect te hebben, maar niet op de manier die Brussel voor ogen had. In plaats van marktaandeel te verliezen, verschuiven Chinese merken hun focus naar hybrides en benzineauto’s – en dat met succes. BYD en SAIC breiden zelfs hun productie in Europa uit.
Minder EV’s, meer hybrides
De Europese Unie wilde met stevige importheffingen – oplopend tot 40 procent – de toestroom van goedkope Chinese elektrische auto’s afremmen. En dat lukt, zo blijkt uit cijfers van Dataforce: in het eerste kwartaal van 2025 stagneerde de verkoop van Chinese EV’s in Europa. Het marktaandeel van Chinese merken binnen het EV-segment daalde licht naar 7,9 procent.
Maar het totale aantal auto’s dat Chinese merken verkochten, groeide juist explosief. Met 148.096 registraties betekende dit een stijging van 78 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het totale marktaandeel van Chinese automerken steeg daarmee van 2,5 naar 4,5 procent.
De slimme draai van SAIC en BYD
De verklaring voor dit succes ligt in een strategische verschuiving: Chinese autofabrikanten zetten nu vol in op hybride- en verbrandingsmotoren. De invoerheffingen gelden namelijk alleen voor volledig elektrische voertuigen. Daardoor vormt een plug-in hybride zoals de BYD Seal U DM-i een aantrekkelijk alternatief.
Volgens Bloomberg en Automotive News Europe speelt BYD hier slim op in. Het bedrijf gaat in nieuwe Europese fabrieken niet alleen EV’s, maar ook PHEV’s produceren. Executive Vice President Stella Li bevestigde dat dit onder meer in Hongarije en Turkije zal gebeuren. De Seal U PHEV was in maart zelfs de bestverkochte plug-in hybride van Europa.
Europese strategie slaat deels terug
De Europese importheffing lijkt op korte termijn dus vooral voor een verschuiving in aanbod te zorgen, in plaats van een daling. Autojournalist Joram Van Acker stelt bij Autonieuws.be dat Brussel met de heffingen "de Chinese concurrentie niet weert, maar simpelweg naar een ander segment verplaatst".
Vooral merken als MG (onderdeel van SAIC) en BYD profiteren van hun wereldwijde productportfolio, waarin al veel hybrides en benzineauto’s aanwezig zijn. Zij kunnen sneller schakelen dan menig Europese fabrikant.
Europese consument wil minder EV
Een andere factor is de dalende vraag naar elektrische auto’s. De groei van het EV-segment in Europa vlakt af, mede door zorgen over laadinfra, prijs en restwaarde. De hybride-auto profiteert daardoor van een hernieuwde populariteit, zeker als hij wordt aangeboden tegen scherpe prijzen – precies waar de Chinese merken sterk in zijn.