Porsche in de problemen: dalende verkopen en dreigende importheffingen

Porsche lijkt vast te lopen tussen zijn sportieve verleden en elektrische toekomst. De verkopen dalen wereldwijd, de elektrische Taycan verliest terrein en Amerikaanse importheffingen bedreigen de populaire SUV’s. Ondertussen worden modellen duurder en schuift het merk onbedoeld richting een elitepubliek.
Populair in de VS, zwakke cijfers elders
In het eerste kwartaal van 2025 daalde de wereldwijde verkoop van Porsche met 8 procent. Alleen in Noord-Amerika was sprake van groei: daar steeg de verkoop met maar liefst 37 procent, grotendeels dankzij de Macan en Cayenne. Die twee SUV’s waren samen goed voor bijna 68 procent van alle Amerikaanse Porsche-verkoop, maar ze worden in het buitenland geproduceerd. En dat maakt ze kwetsbaar voor nieuwe Amerikaanse importheffingen.
Een logische oplossing zou zijn om de productie naar de VS te verplaatsen. Toch ligt dat gevoelig. Volgens Volkswagen-topman Oliver Blume is het label ‘Made in Germany’ van cruciaal belang voor Porsches prestige in de Amerikaanse markt. Wie koopt er immers een Cayenne voor het gevoel als die uit Chattanooga komt in plaats van Leipzig?
De Taycan verliest zijn glans
De elektrische Porsche Taycan – ooit paradepaardje van het merk – lijkt zijn aantrekkingskracht te verliezen. Eind 2024 daalde de verkoop met 49 procent en ook begin 2025 bleef de daling aanhouden, ondanks een aangekondigde modelvernieuwing. Wereldwijd verkocht Porsche 1 procent minder Taycans in het eerste kwartaal van dit jaar.
De reden? Concurrentie. Voor ruim 102.000 dollar biedt Porsche je een Taycan met 402 pk en een 0-naar-100-sprint in 4,5 seconden. Maar wie even naar Hyundai kijkt, vindt daar een Ioniq 5 N met 641 pk en een sprint in 3,25 seconden – voor net geen 68.000 dollar. En dan hou je nog geld over voor een nieuwe Mazda MX-5 erbij.
Problemen bij de 718-opvolger
Wie dan liever een compacte sportwagen wil, moet mogelijk geduld hebben. De volledig elektrische opvolgers van de Porsche 718 Cayman en Boxster zijn uitgesteld, mogelijk tot 2027. De reden: de batterijleverancier is failliet. Ondertussen stopt dit jaar de productie van de huidige generatie, wat betekent dat Porsche tijdelijk zonder ‘betaalbare’ sportwagen komt te zitten.
Dat maakt de 911 in feite het instapmodel. Maar de instapprijs van een 911 Carrera voor modeljaar 2026 is 129.950 dollar, ruim 7.500 dollar meer dan vorig jaar. Wie een 911 GT3 wil, betaalt zelfs minimaal 224.495 dollar – 53.000 dollar meer dan voorheen. Porsche mikt daarmee steeds meer op de bovenkant van de markt, of het dat nu wil of niet.