Toekomst van tankstations: halvering verwacht door economische druk
In de komende jaren zal Nederland waarschijnlijk een aanzienlijke daling zien in het aantal tankstations. Momenteel zijn er 4131 tanklocaties, maar economen voorspellen dat dit aantal zal dalen naar ongeveer 2000. Vooral kleine, onbemande tankstations zullen gaan verdwijnen, aldus ING Research.
Volgens ING Research gaat dit vooral om de kleinere, onbemande tankstations die het moeilijk zullen krijgen. Pomphouders proberen de dalende inkomsten te compenseren met andere diensten zoals de verkoop van eten en drinken, onderhoud en autowasstraten. Paul van Selms, directeur van United Consumers, merkt op dat de overgebleven tankstations waarschijnlijk meer volume en betere marges zullen zien. Toch blijft het een feit dat kleine, onbemande stations een steeds lastiger bedrijfsmodel hebben.
De afgelopen jaren hebben tankstations het goed gedaan, zelfs met dunne marges. Door de energiecrisis en hoge brandstofprijzen door de Russische invasie in Oekraïne, boekten tankstations in 2022 een recordomzet van 12,9 miljard euro, dat is een stijging van ruim 18 procent. De cijfers voor 2023 zijn nog niet bekend, maar de toekomst ziet er naar verwachting minder rooskleurig uit. Dirk Mulder, sectorbankier Trade & Retail bij ING Research, stelt dat de marges voor oliehandel en tankstations de komende jaren onder druk zullen komen te staan.
Volgens Mulder kunnen pomphouders nog een tijdje fossiele brandstoffen verkopen, gezien nieuwe auto's gemiddeld negentien jaar in het Nederlandse wagenpark blijven. De laatste benzine- en dieselwagens zullen in 2034 op de markt komen en tot ongeveer 2053 blijven rijden. Tot 2025 lijkt er weinig aan de hand, maar daarna zal de afzet in liters gaan afnemen.
De verwachte halvering van het aantal tankstations zal natuurlijk de kleinere, zelfstandige pomphouders raken. Deze familiebedrijven, die één tot vijf tanklocaties beheren, zullen waarschijnlijk geen grote investeringen meer willen doen in het onderhoud of nieuwe brandstofpompen. ING Research voorspelt dat de grotere merken zoals Shell, BP en TotalEnergies minder geraakt zullen worden.
De daling in het aantal onbemande tankstations biedt kansen voor middelgrote uitbaters om de markt over te nemen en te groeien. Er is al veel activiteit op de overnamemarkt, met recordbedragen die worden betaald voor tanklocaties tijdens veilingen door het Rijksvastgoedbedrijf.
Grotere bedrijven zullen de komende jaren gebruiken om hun marktaandeel te vergroten en meer klanten naar zich toe te trekken. Dit biedt hen de mogelijkheid om te investeren in nieuwe technologieën, zoals batterijsystemen. Pomphouders vrezen echter voor hun voortbestaan, nu ze gedwongen worden om te kiezen tussen elektrische of fossiele brandstoffen, aangezien beide aanbieden in de toekomst niet meer toegestaan zal zijn.