Ook Flevoland en Gelderland willen laadpalen voorzien van stroom uit aardgas
Na Utrecht hebben nu ook Flevoland en Gelderland ingrijpende maatregelen nodig om overbelasting van het elektriciteitsnet te voorkomen. Dit betekent de inzet van gasgeneratoren voor lokale elektriciteitsopwekking. Daarnaast worden bestaande woningen verduurzaamd met warmtenetten of hybride-warmtepompen die op gas werken.
Om overbelasting van het elektriciteitsnet in Flevoland en Gelderland tegen te gaan, worden noodgedwongen gasgeneratoren ingezet. Deze generatoren, die normaal in kassen worden gebruikt, wekken lokaal elektriciteit op en vormen een buffer voor nieuwe woonwijken. Hierdoor kunnen de wijken toch worden opgeleverd, terwijl het elektriciteitsnet verder wordt versterkt.
De capaciteitsproblemen in Flevoland, Utrecht en Gelderland zijn met elkaar verbonden door aftakkingen van hetzelfde hoogspanningsnetwerk van Tennet. Tot 2029 zullen grootverbruikers van elektriciteit in deze regio's te maken krijgen met wachtlijsten voor zwaardere aansluitingen. Zonder extra maatregelen zouden er vanaf 2026 ook problemen voor huishoudens ontstaan door een tekort aan stroom.
In plaats van volledig elektrische warmtepompen, zullen bestaande woningen worden uitgerust met hybride-warmtepompen die ook op gas kunnen draaien. Warmtenetten voor hele woonwijken zijn ook een optie. Dit moet voorkomen dat er te veel stroom wordt verbruikt en het net verder wordt belast.
Netbeheerders hebben eerder aangekondigd dat elektrische auto's niet tijdens de avondspits mogen worden opgeladen. Hierdoor wordt de stroom van openbare laadpalen tussen vier uur 's middags en negen uur 's avonds beperkt. In dringende gevallen is laden wel mogelijk, maar dit vraagt om extra maatregelen.
Sinds de energiecrisis door de inval van Rusland in OekraĂŻne, stappen bedrijven sneller over op elektriciteit. Hierdoor staan bijna tienduizend bedrijven in Nederland op een wachtlijst voor een zwaardere elektriciteitsaansluiting. Bovendien wachten meer dan 7500 producenten van duurzame energie op een aansluiting om stroom te leveren.
Het nieuwe kabinet heeft de verplichting voor hybride-warmtepompen teruggedraaid, waardoor mensen hun cv-ketel kunnen vernieuwen zonder over te stappen op elektriciteit. Dit verlengt de overgangsperiode naar een gasloze toekomst, juist nu Nederland de gasvoorraad in Groningen heeft gesloten. Om afhankelijkheid van gasimport te verminderen, wil het kabinet meer gas uit de Noordzee halen.