Innovatieve Toyota-stoel biedt subtiele workout voor de billen
Toyota werkt aan een revolutionaire stoel die beweging en spieractiviteit stimuleert terwijl je zit. Deze baanbrekende technologie maakt gebruik van subtiele kantelbewegingen om spieren aan het werk te zetten die normaal gesproken weinig gebruikt worden. Deze nieuwe ontwikkeling kan de weg vrijmaken voor een gezondere zitervaring.
De nieuwe stoel van Toyota, die nog in ontwikkeling is, belooft een workout te bieden terwijl je zit. Het concept lijkt misschien een droom voor elke bank hanger, maar de technologie achter de stoel is echt verrassend geavanceerd. De stoel heeft drie steunpilaren, waarvan er één korter is dan de andere twee, waardoor de stoel voortdurend kantelt. Deze kanteling is nauwelijks merkbaar en verandert constant van richting, waardoor je spieren subtiel maar effectief worden geactiveerd.
Volgens Toyota zorgt deze subtiele kanteling ervoor dat de natuurlijke "posturale reflexen" van het lichaam geactiveerd worden. Terwijl je hoofd relatief stil blijft, beweegt je bekken automatisch mee met de kantelingen van de stoel. Dit proces zorgt ervoor dat je spieren voortdurend spannen en ontspannen, vergelijkbaar met de werking van een balanceerbal die vaak wordt gebruikt voor kerntraining, maar zonder de inspanning.
Toyota's ingenieurs stellen dat deze stoel helpt bij het trainen van spieren die normaal gesproken niet veel aandacht krijgen, vooral in de bekkenregio en andere delen van het lichaam. Na ongeveer 20 minuten kan je een lichte vermoeidheid voelen, een teken dat je spieren aan het werk zijn gezet. Deze lichte vermoeidheid wordt gezien als positief, omdat het aangeeft dat belangrijke, maar vaak verwaarloosde spieren geactiveerd worden.
Een bijkomend voordeel van de bewegende stoel is dat het moeilijker is om in een vaste positie te blijven zitten, wat kan helpen om rugpijn te verminderen. Dit is een veelvoorkomend probleem bij mensen die lange tijd in dezelfde positie zitten.
De ontwikkeling van deze stoel maakt deel uit van Toyota's bredere onderzoek naar het verbeteren van de algehele lichaamshouding en spiercoördinatie. De Japanse onderzoekers, onder leiding van Tadashi Odashima van de Quantum Human Research Group, zijn van mening dat mensen in het verleden betere verbindingen hadden tussen hun hersenen, spieren en zintuiglijke organen, wat hen in staat stelde om hogere fysieke prestaties te leveren. Door deze natuurlijke verbindingen opnieuw te activeren, hoopt Toyota de inherent aanwezige vaardigheden van het menselijk lichaam te versterken.
In tegenstelling tot traditionele spier- of hersentraining richt deze stoel zich op het ontwikkelen van de onderlinge verbindingen tussen verschillende lichaamsdelen. Het doel is om de natuurlijke coördinatie en efficiëntie van het lichaam te verbeteren zonder bewuste inspanning.
Hoewel de stoel nog in de ontwikkelingsfase zit, verkent Toyota ook andere stoeldesigns die allemaal een vorm van instabiliteit delen. Dit benadrukt het belang van kinetische ketens in het menselijk lichaam, wat simpel gezegd neerkomt op de onderlinge afhankelijkheid en samenwerking van spieren en gewrichten voor optimale lichaamsbeweging.