Bumperkleven grootste ergernis op de Nederlandse snelwegen
Uit een recent onderzoek van Autoverzekering.nl blijkt dat bumperkleven de grootste bron van ergernis is voor Nederlandse automobilisten. Dit wordt gevolgd door frustraties over het niet aangeven van richting en het blijven hangen op de linkerbaan.
Bumperkleven is met 69% de meest genoemde verkeersirritatie, op de voet gevolgd door bestuurders die geen richting aangeven (66%) en automobilisten die op de linker- of middelste rijstrook blijven hangen zonder in te halen (65%). Andere grote ergernissen zijn het niet-handsfree bellen of appen tijdens het rijden (64%) en langzaam rijden op de linkerbaan (58%). Daarnaast noemen veel automobilisten ook afsnijden (56%), bewust de file voorbij rijden en laat invoegen (55%) en het gebruik van te felle lichten of verkeerd afgestelde koplampen (52%) als bronnen van frustratie.
Wanneer gevraagd naar hun eigen verkeersgedrag, gaf 56% van de respondenten toe wel eens te hard te rijden. Verder erkende 34% dat ze wel eens rechts hebben ingehaald en 21% dat ze geen richting aangeven. Het gebruik van de smartphone tijdens het rijden werd door 19% toegegeven, terwijl 11% aangaf zich schuldig te maken aan bumperkleven en 10% aan het bewust de file voorbij rijden en extreem laat invoegen.
Het onderzoek toont ook leeftijdsverschillen in verkeersgedrag en ergernissen. Jongere bestuurders (18-34 jaar) ergeren zich meer aan langzaam rijden op de linkerbaan (75%) en afsnijden (68%), terwijl oudere bestuurders (55 jaar en ouder) zich meer storen aan bumperklevers (72%). Jongere automobilisten geven daarnaast vaker toe te hard te rijden (61%) en de smartphone te gebruiken tijdens het rijden (29%).
Volgens Jerry Poel, expert autoverzekeringen bij Autoverzekering.nl, zijn de resultaten deels verwacht, maar toch opmerkelijk. “Het is opvallend dat de gedragingen waar mensen zich het meest aan ergeren, zoals bumperkleven en geen richting aangeven, ook gedragingen zijn die ze zelf toegeven te doen. Dit benadrukt het belang van bewustwording en het naleven van verkeersregels om de veiligheid op de weg te waarborgen,” aldus Poel.