Toename in tellerfraude kost automobilisten duizenden euro's
Het aantal gevallen van tellerfraude blijft stijgen, wat zorgt voor flinke financiële schade bij gedupeerden. De Vereniging Aanpak Tellerfraude (VAT) meldt dat de schadepost in drie jaar tijd met 21 miljoen euro is toegenomen, wat betekent dat benadeelde automobilisten gemiddeld 1900 euro kwijtraken.
Volgens Martin Huisman van de VAT is tellerfraude vaak een indicatie dat een auto aanzienlijk meer kilometers heeft gereden dan wordt weergegeven. Dit kan leiden tot hogere onderhoudskosten en een flinke waardedaling van de auto. "Wanneer de tellerstand is teruggedraaid, moet de eigenaar eerder naar de garage omdat onderdelen sneller verslijten. Daarnaast kom je bedrogen uit als de werkelijke kilometerstand bekend wordt."
In 2023 ontving de VAT 73.198 meldingen van tellerfraude bij auto's in het Nederlandse wagenpark. Dit resulteerde in een schadepost van 70 miljoen euro. Het probleem is echter nog groter bij geïmporteerde voertuigen, vooral uit Duitsland, waar de schadepost op 91 miljoen euro ligt. Huisman schat dat ongeveer 20 procent van de geïmporteerde auto's uit Duitsland een teruggedraaide tellerstand heeft.
Hoewel het aantal Nederlandse auto's met een gemanipuleerde kilometerstand afneemt, is tellerfraude nog steeds een groot probleem, vooral bij geïmporteerde voertuigen. Huisman pleit voor technologische oplossingen waarbij de kilometerstand automatisch door de auto wordt doorgegeven, maar erkent dat dit nog jaren kan duren voordat het breed is ingevoerd. "Het is een kat-en-muisspel, waarbij fraudeurs telkens weer nieuwe manieren vinden om de systemen te omzeilen."
Om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van tellerfraude, is het volgens Huisman belangrijk om bij de aanschaf van een auto goed onderzoek te doen naar de kilometerstand. In Nederland wordt de kilometerhistorie bijgehouden in de Nationale Auto Pas (NAP), maar bij geïmporteerde auto's ontbreekt deze vaak. "Als er geen gegevens beschikbaar zijn, is dat vaak een signaal dat er iets niet klopt."
Een schrijnend voorbeeld hiervan is een koper die in november 2023 een geïmporteerde Opel Combo Tour kocht met 67.000 kilometer op de teller. Later ontdekte hij via documenten uit Duitsland dat de auto meer dan 200.000 kilometer had gereden en met motorproblemen van de weg was gehaald.
Via: de Telegraaf