Waarom brandstofprijzen dalen ondanks wereldwijde onrust
Hoewel de wereld in brand lijkt te staan door conflicten in het Midden-Oosten en andere regio's, blijven de brandstofprijzen opmerkelijk laag. De verklaring voor deze onverwachte ontwikkeling ligt verrassend genoeg in de verduurzaming van China, meldt het AD. Dit heeft wereldwijd invloed op de vraag naar olie en de prijzen aan de pomp.
De brandstofprijzen dalen ondanks de geopolitieke spanningen, mede door de verschuivingen in de Chinese economie. China, ooit een grote aanjager van de olieprijzen, heeft de groeiende vraag naar olie sterk weten te beperken door in te zetten op duurzame energiebronnen zoals wind- en zonne-energie. Elektrische voertuigen en vrachtwagens op aardgas nemen een steeds grotere rol in op de wegen, wat de vraag naar olie verder drukt.
Daarnaast speelt de olieproductie in andere landen een belangrijke rol. Energie-analist Jilles van den Beukel stelt dat olieproducerende landen hun productiebeperkingen aan het versoepelen zijn, waardoor er meer olie beschikbaar komt tegen lagere prijzen. Olie die via Rusland op de wereldmarkt belandt, ondanks sancties, helpt tekorten te voorkomen. De lage dollarkoers draagt verder bij aan het dempen van de brandstofprijzen in Europa.
Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat de benzineprijs in Nederland zelfs onder de twee euro per liter is gezakt. Diesel is eveneens flink goedkoper geworden. Alhoewel de toekomst van de olieprijzen moeilijk te voorspellen is, lijkt de huidige daling voorlopig nog aan te houden.