FNV vreest massaal banenverlies bij Nederlandse toeleveranciers door Duitse autocrisis
De FNV maakt zich zorgen over een mogelijk groot verlies aan banen bij Nederlandse toeleveranciers als gevolg van de problemen in de Duitse auto-industrie. De stagnerende verkopen van grote Duitse autofabrikanten, in combinatie met de kosten van de elektrische transitie, raken ook de Nederlandse markt. Vakbondsbestuurder Hans Wijers waarschuwt voor een zware impact als er geen maatregelen worden genomen.
Volgens Hans Wijers, vakbondsbestuurder bij FNV Metaal, zijn de komende maanden cruciaal voor de Nederlandse bedrijven die sterk afhankelijk zijn van de Duitse autosector. "De orders stromen momenteel niet binnen. Als het in Duitsland stormt, hebben wij hier een zware stortbui", aldus Wijers. Hij waarschuwt dat sommige Nederlandse toeleveranciers hun productie mogelijk naar het buitenland zullen verplaatsen, wat een forse klap zou kunnen betekenen voor de werkgelegenheid in Nederland.
De zorgen van de FNV komen voort uit de aanhoudende dalende verkoopcijfers van grote Duitse autobouwers zoals Volkswagen, BMW en Mercedes. Deze bedrijven hebben te maken met tegenvallende verkopen, zowel in Duitsland als op buitenlandse markten zoals China. De stijgende kosten van de transitie naar elektrische voertuigen dwingen de fabrikanten bovendien hun winstverwachtingen voor dit jaar naar beneden bij te stellen. Volkswagen overweegt zelfs om voor het eerst fabrieken in Duitsland te sluiten.
De impact van deze ontwikkelingen is ook merkbaar in Nederland, waar veel toeleveranciers afhankelijk zijn van orders uit Duitsland. Bedrijven in de metaalsector en de maakindustrie dreigen hard geraakt te worden. Wijers roept daarom zowel de overheid als bedrijven op om snel met oplossingen te komen om banenverlies te voorkomen.
In Duitsland is inmiddels crisisoverleg gevoerd, maar concrete maatregelen zijn nog niet genomen. De Duitse minister van Economische Zaken heeft aangegeven dat er over staatssteun wordt gesproken, maar verdere details zijn nog niet bekendgemaakt.