Onzekerheid bij Volkswagen: angst en protesten in Wolfsburg door dreigend banenverlies
De toekomst van Volkswagen ziet er allesbehalve rooskleurig uit, en dat zorgt voor veel onrust in Wolfsburg, de stad die volledig draait op de activiteiten van de autobouwer. Met de aankondiging van kostenbesparingen, fabrieksluitingen en mogelijk tienduizenden ontslagen, hangt er een dreiging boven de stad die niet alleen de werknemers raakt, maar de hele regio. Volkswagen staat onder druk door tegenvallende autoverkopen, vooral in Duitsland, en de stijgende kosten van de transitie naar elektrische voertuigen. De autofabrikant heeft daarom tijdens cao-onderhandelingen met de vakbond IG Metall een harde lijn gekozen: de looneisen van 7% worden afgewezen en de focus ligt op kostenverlaging.
De gevolgen van deze situatie zijn direct voelbaar in Wolfsburg. Werknemers verzamelen zich massaal om te protesteren tegen de voorgenomen maatregelen. Op 25 september vertrokken zo’n tweehonderd medewerkers naar Hannover om deel te nemen aan de onderhandelingen en hun onvrede te uiten. Vakbondsvertegenwoordiger Steffen Schmidt verwachtte zelfs tienduizend betogers. De angst onder de medewerkers is vanzelfsprekend groot, vooral omdat er gesproken wordt over het schrappen van 30.000 banen in Duitsland, wat neerkomt op bijna een kwart van alle banen bij Volkswagen in het land.
De spanning is niet alleen voelbaar bij de protesten, maar ook in de straten van Wolfsburg zelf. Inwoners en medewerkers van Volkswagen reageren geïrriteerd of angstig op vragen over de situatie. De communicatie over de toekomst van de autobouwer wordt strak gecontroleerd, waardoor veel medewerkers hun kaken stijf op elkaar houden uit angst voor repercussies.
Voor veel inwoners van Wolfsburg voelt deze crisis als een existentiële bedreiging. Zonder Volkswagen zou de stad namelijk niet eens bestaan, en als het slecht gaat met de autobouwer, kan dat verregaande gevolgen hebben voor de hele regio. De huidige situatie doet velen denken aan het verval van steden als Detroit, waar de auto-industrie ook instortte en de lokale economie in een neerwaartse spiraal belandde.