Onderzoek wijst uit: auto's met rijhulpsystemen hebben hogere schadelast

Moderne auto's zitten vol met rijhulpsystemen die de verkeersveiligheid zouden moeten verbeteren. Toch blijkt uit een onderzoek van MarketResponse in opdracht van Univé dat de schadelast bij auto's met deze systemen juist hoger ligt. Bestuurders vertrouwen steeds vaker op de technologie, maar dat zorgt niet per se voor minder ongelukken en kan zelfs leiden tot hogere reparatiekosten.
Meer veiligheid, maar ook meer schadeclaims
De aanwezigheid van rijhulpsystemen groeit snel, mede door de Europese regelgeving die deze technologieën verplicht stelt in nieuwe auto's. Systemen zoals noodremassistentie, rijstrookassistentie en parkeersensoren worden door meer dan 70% van de automobilisten gebruikt. Dit verhoogt het gevoel van veiligheid, maar leidt in sommige gevallen ook tot roekeloos rijgedrag. Uit het onderzoek blijkt dat bijna 1 op de 5 bestuurders meer risico’s neemt doordat ze vertrouwen op rijhulpsystemen.
Hoewel deze technologieën veel ongelukken helpen voorkomen, tonen de cijfers van Univé aan dat de schadelast bij auto’s met rijhulpsystemen flink hoger ligt. In 2024 lag de schadefrequentie bij WA-verzekerde auto’s bijna 25 procent hoger dan bij auto's zonder deze systemen. Bij volledig casco verzekerde auto’s was het verschil zelfs 44 procent. Dit komt deels doordat auto’s met rijhulpsystemen nieuwer en duurder zijn, maar ook omdat reparaties ingewikkelder en kostbaarder zijn.
Waarom stijgen de schadelasten?
Volgens Marco Nanne, directeur van Univé Schade, is een belangrijke oorzaak dat bestuurders zonder rijhulpsystemen vaak kleine schades zelf betalen om hun no-claimkorting te behouden. Bij auto's met rijhulpsystemen ligt dat anders: schade is vaak complexer en duurder, waardoor een verzekeringsclaim sneller wordt ingediend.
Daarnaast zijn moderne auto's met rijhulpsystemen vaak zwaarder, vooral elektrische voertuigen. Dit betekent dat bij een botsing de impact groter is, wat leidt tot duurdere reparaties. Een simpele bumperdeuk kan bij een oudere auto relatief goedkoop worden hersteld, terwijl bij een moderne auto de sensoren en camera’s in de bumper de kosten flink kunnen opdrijven.
Rijhulpsystemen zijn een aanvulling, geen vervanging
Een ander probleem is dat sommige automobilisten te veel vertrouwen op rijhulpsystemen. "Deze technologie is bedoeld als ondersteuning, niet als vervanging van rijvaardigheid," waarschuwt Nanne. "Wanneer bestuurders hun eigen verantwoordelijkheid blijven nemen, kunnen we pas echt profiteren van de voordelen van rijhulpsystemen."
Sinds 2022 zijn systemen zoals noodremassistentie, rijstrookassistentie en parkeersensoren verplicht voor nieuwe auto’s. In 2024 zijn daar extra eisen bij gekomen, zoals de Intelligente Snelheidsassistent (ISA) en de Event Data Recorder (EDR), een soort zwarte doos die rijgegevens vastlegt bij een ongeluk.
Verzekeringspremies blijven hoog
Ondanks de toename van rijhulpsystemen is het niet waarschijnlijk dat verzekeringspremies zullen dalen. Univé wijst erop dat de hogere herstelkosten en complexiteit van moderne auto’s ervoor zorgen dat verzekeraars niet zomaar goedkopere premies kunnen aanbieden. Toch denkt 50% van de automobilisten dat hun premie lager zou moeten zijn vanwege de aanwezigheid van rijhulpsystemen, zo blijkt uit het onderzoek van MarketResponse.
Bron: Univé