F1 China: gezondheidsrisico's, logistieke chaos, en einde flexi-wings

De Formule 1 is deze week neergestreken in Shanghai voor de Chinese Grand Prix. Het raceweekend kent verschillende uitdagingen, waaronder een zorgwekkende luchtkwaliteit, logistieke problemen en aangescherpte regels omtrent flexibele achtervleugels. Dit is alles wat je moet weten over de race in China.
Zeer ongezonde luchtkwaliteit in Shanghai
De luchtkwaliteit in Shanghai is deze week extreem slecht, met een PM2,5-concentratie van maar liefst 90 μg/m³. Dit is achttien keer hoger dan de richtlijn van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De Air Quality Index (AQI) staat momenteel op 200 en zal op zondag zelfs 216 bereiken, wat als 'zeer ongezond' wordt bestempeld. Dit kan gezondheidsklachten veroorzaken bij zowel gevoelige als gezonde personen. Coureurs lopen extra risico omdat ze door hun inspanning meer verontreinigde lucht inademen, wat hun prestaties en herstel kan beïnvloeden. Maatregelen vanuit de FIA of FOM zijn nog niet bekend, maar experts raden aan om beschermende maskers te dragen en intensieve inspanning buiten de auto te beperken. Alsof de corona-tijden weer even herleeft worden.
Problemen met vracht opgelost
Naast de slechte luchtkwaliteit waren er ook zorgen over de logistiek. Een deel van de vracht van verschillende teams, waaronder Red Bull Racing, McLaren, Mercedes en Aston Martin, arriveerde met vertraging op het Shanghai International Circuit. De vertraging bedroeg acht uur, maar de teams hebben bevestigd dat dit geen impact zal hebben op hun voorbereiding. FIA heeft bovendien toestemming gegeven om anderhalf uur langer door te werken indien nodig, zodat alle auto's op tijd klaar zijn voor de eerste vrije training.
Strengere regels voor flexi-wings
Een andere belangrijke verandering dit weekend is de aanscherping van de regels rondom flexibele achtervleugels. De FIA heeft de maximale buiging bij belasting verlaagd van 2 mm naar 0,5 mm, om te voorkomen dat teams profiteren van een 'mini-DRS'-effect. Dit betekent dat teams hun vleugels mogelijk moeten aanpassen om aan de nieuwe tests te voldoen. In Melbourne werd al extra gecontroleerd op naleving, en in Shanghai zullen er opnieuw strengere tests zijn. Teams zoals Ferrari en McLaren hebben hun ontwerpen al grondig getest, maar of iedereen aan de nieuwe eisen voldoet, zal pas tijdens het raceweekend blijken.
Spannend sprintweekend in het vooruitzicht
Ondanks de uitdagingen belooft de Grand Prix van China een spectaculair weekend te worden. Het is een sprintweekend, de eerste van het jaar, wat betekent dat er minder tijd is voor afstellingen en strategie-aanpassingen. De coureurs zullen dus direct scherp moeten zijn. Wie de afstelling vanaf ronde 1 voor elkaar heeft kan wel eens gaan verrassen gedurende het weekend.