Geen roze pasje meer nodig: digitaal rijbewijs in aantocht

De Europese Unie maakt zich klaar voor de volgende stap in de digitalisering van het verkeer. Vanaf eind 2030 krijgt iedere EU-burger toegang tot een digitaal rijbewijs via een speciale app. Daarmee hoef je straks niet langer een fysiek pasje op zak te hebben, al blijft die optie wel bestaan.
Rijbewijs straks gewoon op je telefoon
Het Europees Parlement en de lidstaten hebben een akkoord bereikt over het digitale rijbewijs, dat in alle 27 EU-landen geldig zal zijn. De digitale variant wordt opgeslagen in een speciale app, los van commerciële apps als Google Wallet. In Nederland zal het rijbewijs, net als nu, tien jaar geldig zijn omdat het ook als identiteitsbewijs geldt. In andere landen loopt de geldigheid op tot vijftien jaar.
Wie gehecht is aan het plastic kaartje hoeft zich geen zorgen te maken: het fysieke rijbewijs blijft bestaan en kan gewoon worden aangevraagd.
Nieuwe regels voor rijopleiding en medische keuring
Naast het digitale rijbewijs komen er ook strengere regels bij het behalen ervan. Een medische controle wordt verplicht, waarbij onder meer het gezichtsvermogen en de gezondheid van het hart en bloedvaten worden getest. Rijscholen moeten hun leerlingen voortaan trainen in het gebruik van rijhulpsystemen, rijden onder winterse omstandigheden en het gevaar van telefoongebruik achter het stuur.
Ook komt er een proeftijd van twee jaar voor nieuwe bestuurders, met strengere straffen voor verkeersovertredingen zoals rijden onder invloed of het niet dragen van een gordel. De EU dringt daarbij aan op een zerotolerancebeleid voor alcohol en drugs.
Jonger achter het stuur van bus of vrachtwagen
Om het tekort aan beroepschauffeurs aan te pakken, worden de leeftijdsgrenzen voor rijbewijzen verlaagd. Het vrachtwagenrijbewijs kan straks al vanaf 18 jaar worden behaald (nu 21), en het busrijbewijs vanaf 21 jaar (nu 24). Daarnaast mogen lidstaten ervoor kiezen om 17-jarigen met een vrachtwagen of bestelbus te laten rijden, mits onder begeleiding van een ervaren chauffeur.
De plannen maken deel uit van een bredere hervorming en moeten nog formeel worden goedgekeurd door de Raad en het Europees Parlement. Daarna krijgen de lidstaten vier jaar om de maatregelen om te zetten in nationale wetgeving.