Trumps importheffing zet autowereld op z’n kop: Japanse merken hard geraakt

President Trump voert per 3 april zijn importheffing van 25 procent in op alle auto's die buiten de VS zijn gebouwd. Dat maakt buitenlandse modellen flink duurder en zet vooral Japanse merken onder druk. Tesla en Ford lijken juist te profiteren van de nieuwe regels.
Buitenlandse auto's fors duurder
De Amerikaanse president Donald Trump heeft een importheffing ondertekend die per 3 april ingaat en geldt voor álle auto’s die buiten de VS worden gebouwd. De nieuwe maatregel raakt ook auto’s die in Canada en Mexico van de band rollen. Volgens Trump moet dit de Amerikaanse auto-industrie een flinke boost geven en tot wel 100 miljard dollar aan extra inkomsten opleveren. “Als je je auto in de VS bouwt, betaal je geen tarief,” aldus Trump.
Tesla grote winnaar, GM de verliezer
Op basis van de American-Made Index van de Kogod School of Business lijkt Tesla de grote winnaar. Alle modellen van het merk bestaan voor meer dan 80 procent uit onderdelen van Amerikaanse makelij. De Model 3 Performance scoort het hoogst met 87,5 procent, gevolgd door de Model Y (85 procent), Cybertruck (82,5 procent), Model S en Model X (beide 80 procent). Ford doet het ook goed met meerdere Mustang-uitvoeringen op 80 procent, terwijl GM juist hard geraakt wordt. Ruim 40 procent van hun auto's wordt in Mexico of Canada geproduceerd. Analisten schatten dat GM hierdoor 14 miljard dollar aan winst kan mislopen.
Top 5 Amerikaanse modellen met het meeste binnenlandse aandeel:
Tesla Model 3 Performance – 87,5 procent
Ford Mustang GT AT – 80,0 procent
Honda Passport AWD – 76,5 procent
Jeep Wrangler Rubicon – 76,0 procent
Volkswagen ID.4 AWD – 75,5 procent
Japanse sportwagens hardst geraakt
Aan de verliezerskant vinden we vooral Japanse en Koreaanse merken. De Mazda MX-5 Miata, Toyota GR86, Subaru BRZ en Hyundai Elantra N bevatten slechts 1 procent Amerikaanse onderdelen. De Toyota GR Corolla en diverse BMW M-modellen (zoals de M3 en M8) scoren eveneens bedroevend laag. Doordat Japan in 2024 ruim 28 procent van zijn export naar de VS uit auto’s liet bestaan, kan deze importheffing zware economische gevolgen hebben. De aandelenkoersen van Nissan, Toyota en Honda daalden na de aankondiging direct met respectievelijk 2,2, 2,7 en 3 procent. Ook Hyundai en Kia verloren 4 procent.
Top 5 modellen met het laagste binnenlandse aandeel:
Mazda Miata – 1 procent
Hyundai Elantra N – 1 procent
BMW M3 Sedan – 1 procent
Subaru BRZ – 1 procent
Toyota GR86 & GR Corolla – 1 procent
Reactie uit Japan: ‘oneerlijk beleid’
De Japanse premier Shigeru Ishiba noemt de maatregel “onredelijk” en zegt dat zijn regering alle opties openhoudt. Hij wijst erop dat Japan juist zwaar investeert in Amerikaanse fabrieken, en dat uniforme tarieven landen als Japan onevenredig treffen. Ondertussen waarschuwen economen voor prijsverhogingen van populaire buitenlandse modellen op de Amerikaanse markt.
Bescherming of protectionisme?
Volgens oud-GM-topman Bob Lutz is het besluit van Trump geen verrassing. “Deze tarieven spiegelen wat veel andere landen al jaren doen,” aldus Lutz. Hij wijst erop dat de EU momenteel 10 procent invoerbelasting heft op Amerikaanse auto’s, plus een extra belasting van 20 procent btw. De VS zou zich volgens hem simpelweg beschermen tegen jarenlange handelsdeficieten.