Gaat machinebouwer Liebherr de verbrandingsmotor redden?

Geen benzine, geen diesel, maar ammoniak. De Duitse machinebouwer Liebherr ontwikkelt een revolutionaire motor die draait zonder CO2 uit te stoten. Op vakbeurs Bauma 2025 toont het bedrijf een eerste prototype aan het grote publiek.
Bouwsector onder druk
De bouwsector is verantwoordelijk voor 40 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot en 60 procent van het wereldwijde afval. Tegelijkertijd is recycling nog vrijwel afwezig. Slechts één procent van de gebruikte materialen wordt hergebruikt. Met strengere emissieregels en stijgende energieprijzen in aantocht, is verduurzaming onvermijdelijk. Liebherr speelt hierop in met een veelbelovende innovatie: een verbrandingsmotor die draait op ammoniak in plaats van fossiele brandstoffen.
Waarom ammoniak?
Ammoniak (NH3 is een verbinding van stikstof en waterstof en kan relatief eenvoudig worden opgeslagen en vervoerd. Het is minder vluchtig dan waterstof en kan worden geproduceerd met behulp van duurzame energie. Grootste voordeel: bij verbranding komt geen CO2 vrij. Dat maakt het aantrekkelijk voor sectoren waar elektrificatie moeilijk is, zoals mijnbouw, scheepvaart en zware bouwmachines.
Toch kent het gebruik van ammoniak ook uitdagingen. De stof is giftig, bijtend en ontbrandt pas bij een temperatuur van 650 graden Celsius, terwijl diesel al bij 220 graden vlam vat. Om de motor te starten is daarom een tweede brandstof nodig. Liebherr kiest voor waterstof in plaats van diesel, om de motor volledig CO2-vrij te houden.
Drie motoren, drie oplossingen
Liebherr ontwikkelt meerdere motorconcepten om ammoniak en waterstof als brandstof te gebruiken. De meest opvallende is een mock-up ammoniakmotor die op Bauma 2025 te zien zal zijn. Daarnaast presenteert het merk de H966: een zes-in-lijn waterstofmotor met een inhoud van 13,5 liter. Deze krachtbron levert ongeveer 20 tot 30 procent minder vermogen dan een vergelijkbare dieselmotor, maar is wél schoon. Dankzij port fuel-injectie en lichtere componenten is de motor geschikt voor minder veeleisende toepassingen.
Volgens Liebherr toont de technologie aan dat CO2-neutrale verbrandingsmotoren technisch haalbaar zijn, vooral in sectoren waar elektrische alternatieven tekortschieten. Met ammoniak als waterstofdrager en innovatieve ontstekingstechnieken hoopt het bedrijf een nieuwe standaard te zetten in duurzaam zwaar materieel.
Vooruitblik
Het prototype van de ammoniakmotor is van 7 tot 13 april te zien op Bauma 2025 in München. Experts volgen de presentatie met grote interesse, want als het aan Liebherr ligt, is dit het begin van een revolutie in de wereld van verbrandingsmotoren.