Zo heftig ziet een auto eruit na een blikseminslag

Een familie in Illinois beleefde vorige week een angstige rit toen hun Ford Edge onderweg werd geraakt door een bliksemschicht. Hoewel alle inzittenden gelukkig ongedeerd bleven, liep de SUV echter wel flinke schade op: gesmolten bedrading, losgerukte onderdelen en een compleet verwoest elektrisch systeem. De beelden die het sheriffkantoor van Williamson County deelde, lijken eerder op een zwaar ongeluk dan op een natuurverschijnsel.
Bliksem slaat in tijdens het rijden
De auto was in beweging toen de bliksem insloeg. Volgens de familie klonk het alsof er een geweerschot afging, waarna het interieur zich vulde met rook. Uit reflex stapten de drie inzittenden uit om de schade te bekijken en hulp af te wachten. Toch is dat bij een blikseminslag niet per se de veiligste keuze: zelfs als de auto beschadigd is, blijft de binnenkant de veiligste plek.
Toen de politie arriveerde, trof ze een zwaar gehavende Ford Edge aan. De achterbumper was deels losgescheurd, stukken kunststof lagen verspreid over de weg en de bekabeling lag bloot. De rechterachterlichtunit was volledig verdwenen. De enige aanwijzing naar de oorzaak? Een brandschadeplek op het dak, precies waar normaal de antenne zit.
Geen slachtoffers, wel forse schade
Wonder boven wonder raakte niemand gewond en bleef het bij materiële schade. Geen gebarsten ruiten, geen brand en geen explosies van benzine of olie – allemaal risico’s die een blikseminslag met zich mee kan brengen. De Ford werd uiteindelijk weggesleept, met een volledig verwoest elektrisch systeem.
Volgens experts is een auto nog steeds een van de veiligste plekken tijdens een storm, dankzij de zogenoemde Faraday-kooi: de metalen carrosserie leidt de elektrische lading rondom de passagiers naar de grond via de banden. Belangrijk is wel om geen metalen delen aan te raken die in contact staan met de buitenkant.
Tot slot: maakt het uit of je in een elektrische auto of een benzineauto zit? Nee, zeggen experts. De werking van de Faraday-kooi geldt voor alle voertuigen – dus nee, je oom op Facebook heeft het mis als hij anders beweert.