Europese Unie wil carbonfiber verbieden vanaf 2029

Koolstofvezel is al jaren de heilige graal voor sportwagens, elektrische auto's en vliegtuigen. Maar in Europa staat het geliefde materiaal nu plots op de zwarte lijst. De Europese Unie wil koolstofvezel vanaf 2029 aanmerken als 'gevaarlijke stof'—en dat kan grote gevolgen hebben voor de auto-industrie.
Koolstofvezel op de schop
Een nieuwe wijziging in de zogenoemde End of Life Vehicles-richtlijn van het Europees Parlement stelt voor om koolstofvezel toe te voegen aan de lijst van gevaarlijke materialen. Daar staan nu onder meer lood, cadmium en kwik op. De reden: de Europese Commissie vermoedt dat losse koolstofvezeldeeltjes in de lucht schadelijk kunnen zijn bij contact met de huid.
Mocht het parlement deze aanpassing definitief goedkeuren, dan wordt koolstofvezel vanaf 2029 officieel als gevaarlijk bestempeld. Fabrikanten krijgen dan de opdracht om het gebruik geleidelijk af te bouwen. Opvallend is dat het wereldwijd de eerste keer zou zijn dat een overheid koolstofvezel op deze manier aan banden legt.
Miljardenmarkt in gevaar
De impact van dit voorstel is direct merkbaar op de markt. Volgens Nikkei Asia daalden de aandelen van Japanse koolstofvezelproducenten al flink na het nieuws. Vooral merken als Teijin, Toray Industries en Mitsubishi Chemical worden hard geraakt: samen zijn ze goed voor 54 procent van de wereldwijde productie. Ook Europese fabrikanten zouden grote klappen krijgen, aangezien Europa na Azië het grootste productiegebied is.
Vooral sport- en supercarfabrikanten worden getroffen. Denk aan merken als Ferrari, Lamborghini en McLaren, maar ook EV-bouwers zoals BMW, Lucid, Hyundai en Tesla, die koolstofvezel gebruiken voor lichtgewicht constructies. Volgens de Europese Commissie is de auto-industrie nu verantwoordelijk voor ongeveer twintig procent van het wereldwijde koolstofvezelverbruik.
Politieke strijd op komst
Hoewel het voorstel nu nog in conceptvorm is, zal het ongetwijfeld op hevige tegenstand stuiten. In 2024 vertegenwoordigde de koolstofvezelindustrie wereldwijd een markt van 5,5 miljard dollar. De luchtvaart- en auto-industrie zullen zich dan ook stevig verzetten tegen een verbod dat hen op lange termijn technisch en financieel kan schaden.