Greenpeace steelt 130-bord van afsluitdijk en zet het in afgebrand natuurgebied

Greenpeace heeft een verkeersbord met de snelheidslimiet van 130 kilometer per uur weggehaald van de Afsluitdijk en tijdelijk neergezet in de verbrande duinen van Drunen. Met deze opvallende actie wil de milieuorganisatie protesteren tegen het klimaatbeleid van het kabinet, dat onder leiding van minister Madlener de maximumsnelheid op delen van de snelweg opnieuw verhoogt. Minister Madlener noemt het protest ‘ongepast’ en Rijkswaterstaat wijst op de gevaren van het weghalen van officiële verkeersborden.
Symbolisch protest tegen klimaataanpak
De actie van Greenpeace komt op het moment dat Nederland te maken heeft met uitzonderlijke droogte en recente natuurbranden. Directeur Andy Palmen noemt het “onbegrijpelijk” dat het kabinet als reactie op de klimaatcrisis besluit om harder te gaan rijden. “We hebben als Europa nog nooit zo’n warm jaar gehad. De natuur is kurkdroog en dan is de enige actie van dit kabinet dat er vanaf nu weer 130 kilometer per uur gereden mag worden op de Afsluitdijk,” aldus Palmen.
De milieuorganisatie plaatste het 130-bord in het gebied waar vorige week ruim 40 hectare natuur in vlammen opging. Volgens een woordvoerder van Greenpeace stond het bord daar alleen kort voor het maken van de foto. Wat ze er nu mee gaan doen, is nog niet bekend.
Madlener: ‘Geen enkel verband met klimaat’
Minister van Infrastructuur Barry Madlener reageerde fel op de actie. Hij vindt het protest ongepast en benadrukt dat de snelwegen in Nederland veilig zijn voor 130 kilometer per uur. “We zien de uitstoot van het verkeer dalen. We doen er veel aan om verstandig beleid te maken, en dit heeft niets met elkaar te maken,” aldus de minister tegenover BNR.
Rijkswaterstaat sluit niet uit dat er aangifte wordt gedaan. Het weghalen van een verkeersbord is strafbaar en volgens een woordvoerder ook ronduit gevaarlijk. “Greenpeace heeft echt zijn activisten in gevaar gebracht,” klinkt het.
Klimaatzaak op komst
De actie met het verkeersbord is niet de enige stap van Greenpeace. De organisatie bereidt een klimaatzaak voor tegen de Nederlandse staat, omdat het kabinet zijn eigen doelen – zoals 55 procent minder CO2-uitstoot in 2030 – volgens hen niet zal halen.