Renault annuleert lancering van Alpine in de VS vanwege handelstarieven

Door nieuwe Amerikaanse invoerheffingen trekken steeds meer autofabrikanten zich terug uit de Verenigde Staten. Ook Renault zet nu een streep door de geplande lancering van Alpine in Amerika. Andere merken zoals Mitsubishi, Lotus, Audi en Volkswagen namen eerder al soortgelijke maatregelen.
Europese merken in de knel door Amerikaanse heffingen
De nieuwe economische koers van voormalig president Donald Trump treft vooral Europese autobouwers hard. De Verenigde Staten zijn een van de belangrijkste automarkten ter wereld. Toch besluiten steeds meer merken om tijdelijk geen voertuigen meer naar Amerika te exporteren, vanwege de invoering van een invoerheffing van 25 procent.
Mitsubishi heeft leveringen opgeschort en houdt nieuwe voertuigen voorlopig in Amerikaanse havens vast. Lotus heeft de export volledig stopgezet, waardoor in het Verenigd Koninkrijk circa 270 banen verloren dreigen te gaan. Ook Audi en Volkswagen verkopen voorlopig alleen nog uit bestaande voorraden en hebben nieuwe leveringen uit onder andere Mexico en Europa stilgelegd.
Renault schrapt Alpine-plannen voor Amerika
Renault had grote plannen om het sportieve submerk Alpine in 2027 te lanceren op de Amerikaanse markt. Door de onzekerheden rond de nieuwe handelstarieven trekt de Franse fabrikant die plannen nu definitief in. Volgens Renault’s financieel directeur Duncan Minto is de beslissing genomen om kosten te besparen en economische risico’s te vermijden, meldt persbureau Bloomberg.
Alpine, dat zich steeds meer richt op elektrische modellen zoals de nieuwe A290, zag in Amerika een belangrijke groeimarkt. Er waren zelfs al gesprekken met de Amerikaanse dealerreus AutoNation. Door de koerswijziging wordt die uitbreiding voorlopig uitgesteld.
Verleden van Renault in de VS
Renault heeft al decennialang geen sterke aanwezigheid meer in de Verenigde Staten. In de jaren zeventig en tachtig was het Franse merk nog actief via een meerderheidsbelang in American Motors Corporation (AMC), eigenaar van Jeep. Na de verkoop van AMC aan Chrysler in 1987 verdween Renault echter volledig van de Amerikaanse markt.
Gevolgen voor luxe merken
Ook Jaguar Land Rover (JLR) voelt de pijn van de nieuwe tarieven. Populaire modellen zoals de Defender en de Range Rover Sport worden door de hogere invoerkosten nóg duurder, wat de verkopen kan drukken. JLR verkocht vorig boekjaar circa 95.000 voertuigen in de Verenigde Staten en haalde meer dan 7,6 miljard euro omzet uit deze markt – het hoogste aandeel wereldwijd.
Voorlopig overbruggen voorraden de eerste maanden, maar de fabrikanten gebruiken de tijd om strategieën uit te werken, zoals prijsaanpassingen of het zoeken van alternatieve markten.