Autobesitas slaat toe: nieuwe auto's in Nederland 330 kilo zwaarder dan in 2016

Steeds meer elektrische en hybride auto’s, dikkere SUV’s en meer luxe maken het Nederlandse wagenpark steeds zwaarder. Nieuwe auto’s in Nederland wegen anno 2024 gemiddeld 330 kilogram meer dan modellen uit 2016. En dat is helaas niet zonder gevolgen, zeggen mobiliteitsexperts en belangengroepen.
Autofabrikanten bouwen zwaarder, breder en langer
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de gemiddelde nieuwe auto inmiddels 1.554 kilogram. In 2016 was dat nog 1.224 kilogram. Die toename van 26,9 procent is vooral toe te danken aan de opmars van stekkerauto’s – zowel volledig elektrisch als plug-in hybride. Accu’s zijn zwaar en drukken flink op de weegschaal. Maar ook auto’s zonder stekker worden groter: modellen van bouwjaar 2024 zijn gemiddeld 21 centimeter langer en 6 centimeter breder dan in 2016.
Zakelijke auto’s de dikste van het stel
Zakelijke rijders trekken het gemiddelde verder omhoog. Auto’s op naam van bedrijven zijn gemiddeld 1.517 kilogram zwaar. Dat is zo’n 300 kilogram meer dan auto’s in particulier bezit. En zwaardere auto’s rijden ook meer kilometers: modellen van 1.500 kilogram of meer waren in 2024 goed voor ruim 30 miljoen kilometer, vergeleken met 17,9 miljoen in 2018.
Parijs als voorbeeld?
Niet iedereen is blij met de ‘autobesitas’. In Parijs stemden inwoners vorig jaar vóór hogere parkeertarieven voor zware auto’s. Sinds oktober 2024 betalen voertuigen met een verbrandingsmotor of plug-inhybride boven de 1.600 kilogram drie keer zoveel voor een parkeerplek. Volledig elektrische auto's boven de twee ton betalen evenveel. Ook in Nederland groeit de kritiek. De Fietsersbond waarschuwt al jaren voor het gevaar van grote auto’s in het verkeer: ze belemmeren het zicht op fietsers en voetgangers.
Een zwaardere auto betekent niet automatisch een veiligere of betere auto. De groei van elektrische mobiliteit is belangrijk voor verduurzaming, maar gaat nu gepaard met meer gewicht, hogere emissies door productie en onhandigheid in de stad. De cijfers van het CBS zijn een wake-upcall: misschien moeten ook auto’s binnenkort op dieet.