Oliereuzen Midden-Oosten zetten vol in op winning lithium
De nationale oliemaatschappijen van Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten zijn van plan om zich niet zozeer nog meer te gaan focussen op olie. Nee, ze willen lithium winnen uit pekel in hun olievelden en zeewater. Lithium is namelijk nodig voor de productie van batterijen in elektrische auto's. En zo willen ze met hun olie niet alleen geld verdienen aan benzine & dieselauto's, maar ook aan de productie van batterijen.
Saoedi-Arabië geeft op dit moment miljarden uit om zichzelf te positioneren als centrum voor de EV-industrie, meldt Reuters. De lithiumwinningstechnologie (DLE) die nodig is om lithium uit olie te winnen staat nog in de kinderschoenen.
Saudi Arabian Mining Company (Ma'aden), de grootste mijnbouwer in de Golfregio, werkt al actief aan de winning van lithium uit zeewater.
Een probleem met het winnen van lithium uit pekel en zeewater is dat de concentratieniveaus erg laag zijn. Daarmee is het nog niet, tot niet erg rendabel en zal er enorm moeten worden geïnvesteerd om er kostenefficiënt lithium mee te winnen. De rijke olielanden hebben in ieder geval een oneindige hoeveelheid geld tot hun beschikking om dergelijke technieken te ontwikkelen.
China is op dit moment de grootste verwerker en consument van lithium. De prijzen van lithium zijn overigens de afgelopen tijd ingestort, omdat er wereldwijd minder elektrische voertuigen worden geproduceerd dan verwacht.
De lithiumprijzen zijn met ongeveer 80% gedaald sinds ze in november 2022 een piek bereikten.
Er wordt overigens vaak gesteld dat voor elke elektrische auto een flinke hoeveelheid lithium nodig is, maar dat valt in de toekomst nog maar te bezien. Er worden op dit moment goedkopere alternatieven gezocht voor batterijen die minder of zelfs geen lithium gebruiken.