Gotthardtunnel in Zwitserland vanaf september weer volledig operationeel

De Gotthardtunnel in de Zwitserse Alpen zal begin september weer volledig bruikbaar zijn na de ontsporing van een vrachttrein vorig jaar augustus. De herstelwerkzaamheden, die aanzienlijke schade aan de tunnel hebben hersteld, zullen dan afgerond zijn, aldus de Zwitserse spoorwegen (SBB).
De Gotthardtunnel in de Zwitserse Alpen is een belangrijke transportroute tussen het noorden en zuiden van Europa. De tunnel, die onder het Gotthardmassief loopt en een lengte van 57 kilometer heeft, is de langste ter wereld. Hij verbindt de havens van Rotterdam en Antwerpen met industriegebieden in Duitsland, Noord-Italië en de haven van Genua.
Door de ontsporing van een vrachttrein in augustus vorig jaar moest 7 kilometer aan rails vervangen worden, evenals ruim 20.000 dwarsliggers en andere infrastructuur, aldus SBB. Door deze werkzaamheden was een van de twee tunnelbuizen niet volledig beschikbaar, waardoor passagierstreinen moesten worden omgeleid via de panoramaroutes door de bergen. Deze omleiding zorgde voor langere reistijden.
Vanaf september kunnen passagierstreinen weer normaal gebruik maken van de Gotthardtunnel en op volle snelheid rijden. Volgens SBB zullen de herstelwerkzaamheden in september volledig afgerond zijn na het uitvoeren van testen en proefritten. De kosten van de schade aan de tunnel worden geschat op 150 miljoen frank, omgerekend 156 miljoen euro.