Winterbenzine en -diesel: wat je moet weten voor je volgende tankbeurt
Vanaf deze week zijn de brandstoffen aan de pomp aangepast voor de winter. Maar wat houdt dit in?
Brandstofproducenten zijn door de overheid gehouden aan bepaalde standaarden als het gaat om de kwaliteit van benzine en diesel. Daarom passen ze hun formules op 1 oktober en 1 mei aan, zodat de brandstof altijd geschikt is voor de heersende weersomstandigheden.
Met de komst van de koude maanden schakelen brandstofproducenten over op winterbenzine en -diesel. Winterbenzine bevat meer butaan dan zomerbenzine. Butaan is een gas dat helpt om de verbranding bij lagere temperaturen te verbeteren. Hierdoor start je auto makkelijker en loopt de motor soepeler, zelfs als het buiten vriest. Het nadeel: de energiedichtheid van winterbenzine is iets lager dan die van zomerbenzine. Dit betekent dat je auto iets meer brandstof zal verbruiken.
Een belangrijk ingrediënt in winterdiesel is een soort antivries, die verstopping van het brandstoffilter voorkomt. Dit is cruciaal omdat diesel bij lage temperaturen kan gaan stollen, wat kan leiden tot motorproblemen. Dankzij de antivries in winterdiesel blijft de brandstof vloeibaar en kan je auto zonder problemen blijven rijden.