Stijgende kosten maken rijlessen steeds minder betaalbaar
De prijzen voor rijlessen blijven stijgen, wat het behalen van een rijbewijs voor steeds meer mensen moeilijker maakt. Door een tekort aan rijinstructeurs en strengere eisen dreigt de prijs van een uur rijles snel richting de 80 euro te gaan.
De afgelopen jaren zijn de kosten voor rijlessen al fors gestegen, met een prijsstijging van zo'n 25 procent sinds 2021. De verwachting is dat deze trend doorzet door inflatie, een krimpende markt en nieuwe regelgeving voor rijinstructeurs. Volgens Gijs Kantelberg, directeur van De VerkeersAcademie, kunnen de tarieven voor een rijles binnenkort boven de 80 euro uitkomen. Dit komt mede door het toenemende tekort aan instructeurs, dat vooral wordt veroorzaakt door vergrijzing binnen de sector. Meer dan de helft van de rijinstructeurs is boven de vijftig jaar, en voor speciale rijbewijzen is bijna de helft van de instructeurs ouder dan zestig.
Daarnaast worden rijinstructeurs geconfronteerd met strengere eisen. Zij moeten voortaan vaker examens afleggen om hun bevoegdheid te behouden. Dit leidt niet alleen tot hogere kosten voor de instructeurs zelf, maar ook tot meer uitstroom van leraren die deze strengere eisen niet willen of kunnen halen. Dit tekort aan rijinstructeurs kan de prijzen verder opdrijven, wat voor rijschoolhouders gunstig kan zijn, maar het behalen van een rijbewijs voor leerlingen onbetaalbaar dreigt te maken.
De branchekoepel BOVAG en de Vereniging voor Rijscholen en Instructeurs (VVRI) maken zich zorgen over deze ontwikkelingen. Ze waarschuwen dat door de strengere regels veel rijinstructeurs zullen stoppen, waardoor het tekort aan instructeurs verder zal toenemen. Dit kan een nog verdere prijsstijging in de hand werken. Hoewel de Tweede Kamer een onderzoek heeft aangekondigd naar mogelijke oplossingen om deze prijsstijgingen te voorkomen, blijft de onzekerheid groot.
Het behalen van een rijbewijs wordt voor veel mensen een kostbare aangelegenheid. Wie niet in één keer slaagt voor zijn rijexamen, kan al snel duizenden euro's kwijt zijn aan lessen en herexamens. Hierdoor wordt het voor vooral jongeren met beperkte financiële middelen steeds lastiger om hun rijbewijs te halen.