Michelin stopt tijdelijk bandenproductie in meerdere Franse fabrieken
Michelin legt de productie stil in enkele Franse fabrieken vanwege een daling in de wereldwijde vraag naar banden. De productiestop zal naar verwachting ongeveer drie weken duren.
Verschillende Franse media, waaronder Le Monde en Le Parisien, melden dat bandenproducent Michelin de activiteiten tijdelijk heeft stopgezet in de fabrieken in Troyes en Puy-en-Velay. Het gaat hierbij specifiek om de productie van banden voor onder meer landbouwvoertuigen. Voor reguliere autobanden was de productie de afgelopen maanden al afgenomen.
Volgens CEO Florent Menegaux is de dalende vraag naar banden wereldwijd de belangrijkste reden voor de productiestop. “We moeten onze productie afstemmen op de huidige marktomstandigheden,” verklaarde hij. Menegaux wijst op de vertraging in de wereldeconomie, waarbij vooral de verkoop van auto’s met 20 tot 25 procent is teruggelopen.
Ondanks de tijdelijke maatregelen benadrukt Menegaux dat het bedrijf nooit een fabriek sluit vanwege kortdurende economische omstandigheden. Hij voegt toe dat Michelin in gesprek is met vakbonden en werknemers om passende oplossingen te vinden.
De vakbonden uitten hun zorgen over de situatie bij Michelin. Volgens hen draaien bijna alle Franse fabrieken momenteel op halve kracht. De productie in de fabriek in Clermont-Ferrand is gedeeltelijk stopgezet, wat volgens vakcentrale CGT een zeldzame en zorgwekkende ontwikkeling is. Alleen de fabriek in Bourges, die vliegtuigbanden produceert, draait nog op volle capaciteit.
Michelin heeft eerder al ingegrepen in andere Europese landen. In 2021 werd een grote herstructurering doorgevoerd en vorig jaar vond er een reorganisatie plaats in Duitsland.
Daarnaast blijkt uit de recente winterbandentest van de ANWB dat van de 28 geteste banden er elf als onvoldoende werden beoordeeld, waarvan vier zelfs als onveilig. Het gaat hierbij onder meer om banden in de maat 205/55 R16H, die veel gebruikt wordt in middenklassers zoals de Audi A3, Citroën C4 en Ford Focus. De Winrun Winter-max A1 werd als onveilig beoordeeld.