Plannen voor verhoging maximumsnelheid vertraagd door stikstofregels

De verhoging van de maximumsnelheid op enkele snelwegen naar 130 kilometer per uur dreigt te worden vertraagd door de stikstofregels. Minister Barry Madlener (Infrastructuur, PVV) hoopte de maatregel snel in te voeren, maar stikstofberekeningen wijzen op mogelijke problemen.
Minister Barry Madlener kondigde deze week aan dat hij op vier snelwegen de snelheid wil verhogen naar 130 kilometer per uur. Dit geldt voor de Afsluitdijk, de weg tussen Lelystad-Noord en de Ketelbrug, de route van Zuidbroek in Groningen naar de Duitse grens, en het traject van knooppunt Holsloot in Drenthe naar de Duitse grens. Momenteel mag op deze wegen tussen 19.00 uur en 07.00 uur al 130 kilometer per uur worden gereden, maar overdag geldt een limiet van 100 kilometer per uur.
Hoewel het ministerie hoopte dat de snelheidsverhoging zonder uitgebreid ecologisch onderzoek kon worden ingevoerd, blijkt uit nieuwe berekeningen dat de toename van stikstof te groot is. Dit leidt ertoe dat alsnog aanvullend onderzoek nodig is, wat voor vertraging zal zorgen. De berekeningen van NRC, uitgevoerd met het Aerius-model, laten zien dat de stikstoftoename op kwetsbare natuurgebieden, zoals de Waddenzee, ruim boven de toegestane grens ligt. Zo zou de stikstofbelasting op de Afsluitdijk oplopen tot 0,04 mol per hectare, waar maximaal 0,005 mol is toegestaan.
Het ministerie heeft bevestigd dat er nu nader onderzoek wordt gedaan naar de effecten van de verhoging. Als blijkt dat de stikstofuitstoot inderdaad te hoog is, moet er aanvullend ecologisch onderzoek plaatsvinden, zoals Madlener eerder al aangaf in zijn Kamerbrief. Het risico bestaat dat de plannen verder vertraagd worden en mogelijk door milieuorganisaties juridisch worden aangevochten.
Sinds maart 2020 geldt op alle snelwegen tussen 06.00 uur en 19.00 uur een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur. Dit werd ingevoerd om de stikstofuitstoot te verminderen en ruimte te maken voor bouwprojecten. De maatregel leidde volgens het Planbureau voor de Leefomgeving en Wageningen Universiteit tot een daling van de uitstoot met 4 procent.
Hoewel er theoretisch mogelijkheden zijn om de snelheid alsnog te verhogen, zoals het opkopen van stikstofrechten van boeren, heeft Madlener aangegeven dat hij deze optie niet overweegt vanwege de gevoeligheden in de landbouwsector. Daardoor lijkt de uitvoering van de snelheidsverhoging voorlopig onzeker.