Duitse deelstaten dringen aan op behoud Volkswagen-fabrieken
Vier Duitse deelstaten hebben Volkswagen in een gezamenlijke brief opgeroepen geen fabrieken in eigen land te sluiten. De autobouwer overweegt dit vanwege overcapaciteit en moeilijke marktomstandigheden, wat leidt tot zorgen over banenverlies en het behoud van kennis. De deelstaten pleiten voor het maken van langetermijnafspraken om fabrieken en werkgelegenheid veilig te stellen.
In een brief aan Volkswagen hebben de deelstaten Nedersaksen, Saksen, Hessen en Berlijn hun bezorgdheid uitgesproken over mogelijke sluitingen van Volkswagen-fabrieken in Duitsland. Volgens bronnen zou het bedrijf overwegen om voor het eerst in zijn geschiedenis enkele productielocaties in eigen land te sluiten vanwege een overschot aan productiecapaciteit en moeilijke marktomstandigheden. De ministers van Economische Zaken van de vier deelstaten roepen Volkswagen op om al zijn fabrieken in Duitsland te behouden en waarschuwen voor de gevolgen van het verlies van expertise en banen.
In hun gezamenlijke verklaring benadrukken de deelstaten dat individuele fabrieken niet tegen elkaar uitgespeeld mogen worden en dat drastische bezuinigingen, zoals het schrappen van banen, de verkeerde weg zijn. Ze pleiten in plaats daarvan voor een nieuwe langetermijnstrategie waarin banen en kennis behouden blijven. De ministers waarschuwen dat het verlies van cruciale kennis in de auto-industrie vaak permanent is of alleen tegen hoge kosten kan worden teruggewonnen.
Volkswagen heeft momenteel zes grote fabrieken in Duitsland, waaronder in Wolfsburg, Emden en Dresden. Daarnaast zijn er meerdere productielocaties voor onderdelen. Volgens het vaktijdschrift Manager Magazin overweegt de autofabrikant om ongeveer 30.000 van de 130.000 banen in Duitsland te schrappen. Deze plannen hebben geleid tot toenemende spanningen binnen het bedrijf en zorgen voor conflicten met de vakbond IG Metall.
IG Metall, de vakbond die de metaalarbeiders van Volkswagen vertegenwoordigt, is momenteel verwikkeld in onderhandelingen over nieuwe arbeidsovereenkomsten voor de werknemers van Volkswagen in Duitsland. Deze onderhandelingen zijn van cruciaal belang, vooral omdat Volkswagen onlangs werkgelegenheidsgaranties heeft beëindigd die sinds de jaren negentig van kracht waren voor zes van haar fabrieken in West-Duitsland.
De betrokken deelstaten benadrukken in hun brief dat sluitingen en bezuinigingen niet alleen nadelig zijn voor de directe werkgelegenheid, maar ook een langdurig negatief effect kunnen hebben op de bredere Duitse auto-industrie. Ze roepen Volkswagen op om zorgvuldig naar alternatieven te kijken en samen met de deelstaten te werken aan een oplossing die de fabrieken en banen in stand houdt, terwijl het bedrijf zijn strategische doelen nastreeft.