Heftige discussie in Tweede Kamer: uitstel zero-emissiezones tot 2029?
De invoering van zero-emissiezones, waarin vervuilende bedrijfsvoertuigen worden geweerd, wordt mogelijk toch uitgesteld tot 2029. De Tweede Kamer komt hiermee tegemoet aan de ondernemers die moeite hebben met de plotselinge veranderingen en de hoge kosten van nieuwe uitstootvrije voertuigen. Een meerderheid van de Kamer steunt de motie van VVD'er Hester Veltman die ondernemers meer tijd wil geven om zich aan te passen.
Ondernemers met bestelbusjes die op benzine, diesel of gas rijden, zouden vanaf januari 2024 in sommige steden niet meer welkom zijn in bepaalde wijken. Gemeenten zoals Amsterdam en Rotterdam staan klaar om deze uitstootvrije zones in te voeren, wat zou betekenen dat ondernemers zonder emissievrije voertuigen de toegang tot deze zones wordt ontzegd. Voor veel ondernemers is dit een grote zorg. De kosten van het overstappen op elektrische of andere uitstootvrije voertuigen zijn hoog en de snelheid van invoering is volgens hen onrealistisch.
Ondernemers in het nauw
De motie, ingediend door VVD-Kamerlid Hester Veltman, stelt voor om ondernemers tot 2029 toegang te blijven geven tot de zero-emissiezones. Dit geeft hen meer tijd om over te stappen naar uitstootvrije voertuigen. "Ondernemers zitten met hun handen in het haar vanwege deze plannen," aldus Veltman. "Ze moeten plotseling een nieuwe auto kopen, wat een forse investering is. Dat willen we ze echt niet aandoen."
Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt de motie, waaronder partijen als de PVV, BBB, JA21, SGP en DENK. De PVV benadrukt dat het niet gaat om de vraag óf er uitstel komt, maar hoe dit gerealiseerd kan worden. Volgens PVV-Kamerlid Hidde Heutink zijn de zero-emissiezones "de nekslag voor veel hardwerkende ondernemers".
Coalitie verdeeld over aanpak
In het Hoofdlijnenakkoord tussen de coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB is afgesproken dat de mogelijkheid van uitstel van zero-emissiezones onderzocht wordt. Echter, NSC wijst erop dat het besluit om deze zones in te voeren uiteindelijk bij de gemeenten ligt. Hoewel de partijen binnen de coalitie het eens zijn over het principe van uitstel, verschillen zij van mening over de uitvoering ervan.
Forum voor Democratie en DENK gaan nog een stap verder en willen de zero-emissiezones helemaal van tafel hebben. Zij stellen dat dergelijke zones ongelijkheid creëren, niet alleen tussen mensen met en zonder auto, maar ook tussen ondernemers die wel of niet de financiële middelen hebben om over te stappen op elektrische voertuigen.
Geen afstel, maar realistisch tijdspad
Ondanks de brede steun voor uitstel is de VVD duidelijk: het uitstellen van de emissiezones betekent niet dat ze helemaal van de baan zijn. "Iedereen is voor schone lucht, ook de ondernemers," aldus Veltman. "Maar we moeten dit op een realistische manier aanpakken. Dit tijdspad, zoals het nu staat, is dat niet."
Het voorstel om de invoering van zero-emissiezones uit te stellen tot 2029 biedt ondernemers in Nederland ademruimte, terwijl de overgang naar schonere voertuigen op langere termijn onvermijdelijk lijkt te blijven. Met de motie wil de Kamer voorkomen dat ondernemers op korte termijn zware financiële lasten moeten dragen, terwijl er ruimte blijft voor een geleidelijke transitie naar uitstootvrij vervoer.