Duitse overheid loopt groot risico door financiële problemen batterijfabrikant Northvolt
De Zweedse batterijfabrikant Northvolt verkeert in financiële moeilijkheden, wat grote risico’s met zich meebrengt voor de Duitse federale overheid en de deelstaat Sleeswijk-Holstein. Het bedrijf bouwt momenteel een batterijfabriek ter waarde van 600 miljoen euro in de Duitse stad Heide. Zowel de federale als de deelstaatregering hebben zich garant gesteld voor deze investering.
Om het hoofd te bieden aan oplopende financiële problemen vroeg Northvolt vorige maand in de Verenigde Staten uitstel van betaling aan. Deze maatregel biedt het bedrijf bescherming tegen schuldeisers, terwijl het zoekt naar een oplossing om de schuldenlast te verlichten.
Het Duitse ministerie van Economische Zaken benadrukt dat de verleende garanties strikt gekoppeld zijn aan de bouw van de fabriek in Heide. Het Zweedse moederbedrijf kan daardoor geen aanspraak maken op deze middelen. Mocht Northvolt erin slagen zijn financiële situatie te stabiliseren, wordt verwacht dat de lening van 600 miljoen euro en bijkomende kosten worden terugbetaald.
Northvolt staat al langer onder druk door stevige concurrentie vanuit China en een teruglopende productie van elektrische voertuigen door autofabrikanten. Dit jaar besloot het bedrijf daarom 1.600 banen te schrappen, wat neerkomt op een kwart van zijn personeelsbestand van 6.500 werknemers.
De betrokkenheid van Duitsland bij het project in Heide maakt de situatie extra gevoelig. Mocht Northvolt er niet in slagen zijn schulden op te lossen, kunnen de garanties een flinke kostenpost worden voor de Duitse overheden. Het is een pijnlijke ontwikkeling, te midden van de strijd van Europa en de Verenigde Staten om de dominantie van China in de batterij-industrie bij te benen.
De komende maanden zullen cruciaal zijn voor Northvolt en de Duitse overheid, die hoopt op een oplossing waarmee de investeringen veiliggesteld kunnen worden.