EasyPark verhoogt tarieven: woede op sociale media

Vanaf 1 mei stijgen de kosten voor gebruikers van parkeerapp EasyPark flink. In plaats van het vaste bedrag van 39 cent per parkeersessie, rekent de app voortaan een variabel tarief van vijftien procent over het parkeergeld. De verhoging leidt tot woedende reacties op sociale media en massale opzeggingen.
Voor wie een kort parkeerstopje maakt, kan het tarief iets voordeliger uitpakken. Maar bij langere sessies lopen de kosten snel op. Zo kost drie uur parkeren in Haarlem straks 2,10 euro aan servicekosten, waar dat voorheen slechts 39 cent was.
Boze gebruikers op sociale media: ‘Schaamteloos gegraai’
De aankondiging van de verhoging leidde tot een storm aan kritiek op platforms als X en BlueSky. Klanten noemen de nieuwe tarieven ‘belachelijk’, ‘bizar’ en ‘schaamteloos’. Sommigen spreken van ‘EasyHark’ in plaats van EasyPark. “Meteen mijn account opgezegd”, schrijft een gebruiker. Anderen stappen over op alternatieven zoals de app van Q-Park, die geen transactiekosten rekent.
EasyPark verdedigt de wijziging door te wijzen op 'extra functionaliteiten', zoals automatische parkeerherkenning, ondersteuning in twintig Europese landen en klantenservice. Volgens het bedrijf sluit het nieuwe tarief aan op de standaardstructuur die in andere landen al geldt.
Klanten massaal weg, EasyPark houdt de cijfers voor zich
Hoewel het bedrijf erkent dat prijsveranderingen tot vragen leiden, wil het geen cijfers delen over het aantal opzeggingen. Wel is aan het keuzemenu van de klantenservice een speciaal nummer toegevoegd voor vragen over de prijswijziging. Wie belt, wordt echter direct verwezen naar de website.
Voor wie de stijgende kosten wil vermijden, biedt EasyPark een abonnement aan van 4,99 euro per maand. Dat geeft toegang tot parkeren zonder variabele servicekosten. Opvallend: drie jaar geleden kostte dit abonnement nog 1,99 euro per maand.
Achtergrond: schulden en overnames
Volgens Bloomberg leende EasyPark eerder honderden miljoenen euro’s om overnames te financieren, waaronder die van YellowBrick in januari. De snelle tariefwijzigingen na overnames doen bij gebruikers het vertrouwen in de parkeerreus geen goed.
Volgens EasyPark zijn gemeenten vooraf geïnformeerd via brancheorganisatie SHPV. “Wij bepalen de kosten van onze dienstverlening, het parkeertarief wordt door de gemeente vastgesteld”, aldus een woordvoerder.