Auto met een tellerblokker? Dan gaat 'ie naar de sloop

Wie denkt slim te zijn met een tellerblokker, komt toch echt van een koude kermis thuis. De rechter heeft namelijk bepaald dat auto's waarin zo’n apparaat wordt aangetroffen, onherstelbaar zijn gemanipuleerd en van de weg moeten verdwijnen. Een keiharde aanpak van een hardnekkig probleem dat de samenleving jaarlijks miljoenen kost.
Teller stopt, maar de ellende begint
Tellerfraude is al jaren een doorn in het oog van de autobranche. Volgens de Vereniging Aanpak Tellerfraude (VAT) werden in 2024 bij ruim 217.000 voertuigen onlogische kilometerstanden vastgesteld. De nieuwste truc: tellerblokkers. Deze zorgen ervoor dat de kilometerstand tijdens het rijden niet meer oploopt. Het lijkt slim – want de NAP-check toont geen rare sprongen – maar het is verboden en risicovol.
Bij recente politieacties zijn dertig voertuigen met zo’n blokker betrapt. In vier zaken heeft de rechter inmiddels geoordeeld: deze auto’s moeten uit het verkeer worden gehaald en mogen worden vernietigd. Zelfs een RDW-keuring biedt geen redding meer. “Onherstelbare manipulatie,” luidt het vonnis. De voertuigen vormen volgens de rechtbank een veiligheidsrisico én een bedreiging voor de betrouwbaarheid van het kentekenregister.
Tellerblokker? Dan ben je de auto kwijt
De tellerblokker – soms slim verstopt in een omgebouwde speaker of aangesloten via een printplaat – wordt vooral gebruikt om leaseauto’s ‘netjes’ te houden. Maar als de politie zo’n apparaat ontdekt, is het foute boel: de auto wordt direct in beslag genomen. En cassatie of niet, de shredder lonkt.
Volgens VAT is het enige juiste signaal: geen genade. Niet alleen om de eerlijke automobilist te beschermen, maar ook om de criminele circuits te raken waar het echt pijn doet – in de portemonnee. Het manipuleren van kilometerstanden kost de Nederlandse staat jaarlijks ruim 160 miljoen euro (cijfers 2023) en leidt tot oneerlijke verkoop, dure reparaties en verlies van vertrouwen in de tweedehandsmarkt.
Strenge aanpak moet fraude stoppen
De gezamenlijke autobranche – verenigd in BOVAG, RAI, VNA, KNMV, NKC en RDW – juicht de strengere aanpak toe. “Mensen betalen vaak duizenden euro’s te veel voor een auto die in werkelijkheid veel meer kilometers heeft gereden,” stelt de VAT. Dankzij de nieuwe rechterlijke lijn wordt het gebruik van tellerblokkers niet alleen riskant, maar ronduit dom.