Nederlandse MONOcam duikt op in Duitsland: slimme camera moet afleiding aanpakken

De Nederlandse MONOcam gaat de grens over. In de Duitse deelstaat Rijnland-Palts start de politie met het inzetten van deze slimme camera om bestuurders die met hun telefoon bezig zijn, op te sporen. Het is een voorbeeld van hoe technologische samenwerking tussen landen kan bijdragen aan meer verkeersveiligheid.
Slimme camera tegen een groot probleem
Afleiding achter het stuur is in Duitsland een groeiend probleem, net als in Nederland. Vooral het gebruik van de mobiele telefoon leidt tot gevaarlijke situaties en ongelukken. De politie in Rijnland-Palts wil daar nu strenger tegen optreden en schakelt daarbij hulp in van Nederlandse makelij: de MONOcam.
Deze slimme camera, ontwikkeld door de Nederlandse politie, herkent automatisch wanneer een bestuurder zijn of haar telefoon vasthoudt. Zodra er een ‘hit’ wordt gesignaleerd, worden de beelden opgeslagen en later handmatig gecontroleerd door een agent. De camera wordt vooral ingezet bij snelwegen en drukke verkeersaders, waar afleiding achter het stuur grote risico’s met zich meebrengt.
Eerste deelstaat met MONOcam
Rijnland-Palts is de eerste Duitse deelstaat die de MONOcam structureel inzet. Eerder werd de camera al getest, maar invoering werd toen nog tegengehouden door wetgeving. Die is inmiddels aangepast, waardoor permanente inzet nu mogelijk is. Volgens politie-inspecteur Friedel Durben is dit een belangrijke stap: “Verkeersveiligheid is een kerntaak van de politie. Ik ben blij dat we dankzij de samenwerking met onze Nederlandse collega’s nu beschikken over technologie om afleidingsovertredingen geautomatiseerd te monitoren.”
Nederlandse innovatie voor Europa
In Nederland wordt de MONOcam sinds 2020 gebruikt. Er zijn momenteel twintig camera’s actief. De resultaten zijn veelbelovend, en dat heeft andere Europese landen nieuwsgierig gemaakt. Dankzij afspraken binnen Roadpol, het Europese netwerk van verkeerspolitie, is de technologie nu ook beschikbaar gesteld aan Duitsland. Volgens Willybert Oor, landelijk portefeuillehouder Verkeer, is het de bedoeling dat andere landen de MONOcam zelf kunnen bouwen en aanpassen aan hun eigen wensen.
Samen sterker in verkeersveiligheid
De inzet van de MONOcam is gericht op een van de meest voorkomende oorzaken van verkeersongevallen, maar er is meer aan de hand. Ook rijden onder invloed, snelheidsovertredingen, het negeren van verkeerslichten en asociaal rijgedrag blijven belangrijke aandachtspunten. Met behulp van technologie als de MONOcam hoopt de Duitse politie deze problemen gerichter aan te pakken.
De samenwerking tussen Nederland en Duitsland toont aan hoe grensoverschrijdende innovaties kunnen bijdragen aan een veiliger verkeer. Als het aan de politie ligt, is dit nog maar het begin.